Kauplustes on sagenenud toiduvargused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil maiasmokk-vargalt ära võetud šokolaadilaadung
Pildil maiasmokk-vargalt ära võetud šokolaadilaadung Foto: G4S

Turvakontserni G4S Eesti töötajad pidasid tänavu esimese üheksa kuu jooksul kinni ja andsid politseile üle 5 439 õigusrikkujat, mis on eelmisest aastast 18 protsenti enam. Kõige enam on sagenenud toidu või muu hädavajaliku kraami eest maksmata jätmine.

Jätkuvalt püütakse kõige enam varastada pealinna kaubandusettevõtetest, turvameestele jäi vargustega kaubandusettevõtetes vahele 4 050 inimest, teatas G4S.

AS G4S Eesti kaubandusobjektide osakonna juhi Meelis Keldrema sõnul on majandussurutisega tekkinud uut tüüpi poevargad, kes põhiliselt varastavadki toitu. «Järjest sagedamini jäetakse maksmata teiste kaupade kõrval mõne üksiku hädavajaliku toote eest, mille jaoks parajasti raha napib. Peab tõdema, et  viimase aastaga on selliste «olude sunnil» varguste osakaal aina kasvanud,» lisas Keldrema.

Endiselt kuuluvad varaste lemmikute hulka kergesti realiseeritavad tooted: kosmeetika, alkohol ja sigaretid ning eelistatumad on tuntud kaubamärgid. Viimane aasta on näidanud, et varastatavate asjade sortiment on laienenud eelkõige toidukaupade arvelt.

«Poevaraste võtted on püsinud samad, jätkuvalt eemaldatakse magneteid ning proovitakse peita varastatud kaup fooliumikotti,» lisas Keldrema. «Vargad kasutavad ära nii müüjate kui ostjate hajameelsushetki. Järelevalveta jäetud kaubalaadung tõmbab samuti pikanäpumehi ligi,» ütles Keldrema.

«Et vältida selliseid ebameeldivaid olukordi, peaksime kõik olema tähelepanelikumad ja valvsamad. Hoiatav näide vargale soodsate tingimuste loomisest oli juhus, kus kelm püüdis varastada televiisorit, mis ootas ladustamist rahvarohkes kaubanduskeskuses elektroonikakaupluse ees,» täpsustas G4S Eesti kaubandusobjektide osakonna juht.

Üle Eesti on G4S turvatöötajate sekkumine aidanud kaubandusettevõtetel ära hoida rohkem kui 1 220 000 krooni kahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles