Vao «motomatka» varjus promotakse hoopis kohalikku ratsavõistlust?

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorrattad.
Mootorrattad. Foto: Margus Ansu

Üle tuhande inimese on lubanud homme sõita motomatkale pagulasteema tulipunktiks saanud Vao külla, eesmärgiga koguda raha laste mänguväljaku rajamiseks. Aga miks on ürituse logol hobune ning miks läheb annetus kohaliku aktivisti ratsaklubi arvele?

Vao küla poolt korraldab raudruunade toetussõitu pagulaskeskuse teemal sõna võtnud Mihkel Mehiste, kes on ühtlasi kohaliku ratsaklubi liige. Samal päeval toimub Vaos ka ratsavõistlus Vao Karikas 2015.

Sotsiaalmeedias üritust vedav Johnnie Little'i nime all esinev motomees ühissõidu ja ratsavõistluse seost kommenteerima ei soostunud, vaid suunas vastuseid otsima ürituse Facebooki leheküljele, kus seisab, et külarahvas ootab mootorrattamehi külla laupäeval, mil toimub suur ratsavõistlus.

Kui Postimees Vao külarahva eestkõneleja rolli võtnud Mehistele helistas ja motomatka korraldamise kohta aru päris, juhtis mees jutu hoopis oma ratsavõistlusele.

«Ratsasõitu on kindlasti oluline kajastada, sest see on nii suur võistlus ja kohal on väga palju võistlejaid. Eesti paremik on kohal,» rääkis ta. «Auhinnafondid on korralikud, mille pärast tuleb kohale tulla. 170 starti on kokku.»

Sujuv kõrvalepõige motomeeste ühissõidust, mille kohta on Mehiste varem sotsiaalmeedias kirjutanud, et selle eesmärgiks on Vao küla toetamine ja küla lastele mänguväljaku rajamiseks annetuste kogumine. Ratsavõistluse külalistel on võimalik osta ühissõidu rinnamärk, millel «Ühissõit Vao küla toetuseks 2015» kirja taustal kujutatud mootorratas ja lehviva lakaga hobune.

Mihkel Mehiste, kuidas kohalikud sellesse suhtuvad, et külas nii suur üritus aset leiab?

Külarahvas on ikkagi poolt, et mootorratturid siia tulevad ja nad arvavad, et see on õige, sest varjupaigataotlejaid on meie külas liiga palju. Kuigi algselt ehitati maja 35 inimesele, kinnitati meile juunikuu algul, et üle 82 inimese siia ei tooda. Kuu aega hiljem on siin 85 inimest. Meie sõnum ei ole kuskile kohale jõudnud, meie soovidest ja tahtmistest sõidetakse lihtsalt üle. Samal ajal, kui Maarjo Mändmaa ütleb, et nemad ei pea üldse kohaliku elanikkonnaga arutama, kas ja kui palju varjupaigataotlejaid siia külla tuuakse, siis mina leian küll, et see on väga vale lähenemine (Mändmaa ütles Postimehele, et ASil Hoolekandeteenused ei ole otsest kohustust pagulaste arvu külas kooskõlastada, kuid AS suhtleb elanikega ja annab infot sellegipoolest - toim.) Eelkõige tuleb arvestada ikkagi kohalike inimeste soovide ja võimalustega.

Saan aru, et ürituse eesmärgiks on Vao küla toetamine, kuid Teie sõnul peaks kindlasti kajastama ka ratsavõistlust?

Ratsavõistlus ja toetusavaldus langesid lihtsalt samale päevale. Seotud nad rohkem ei olegi. Eesmärk ei ole Vao küla toetamine. Kui tsiklimehed siia kohale tulevad, tulevad nad kindlasti ka ratsavõistlustele, nad tulevad Vao küla toetama – mitu asja korraga.

Kuidas ratsavõistlus ja toetusavaldus ühele päevale langesid?

Ratsavõistluse info oli meil ammu juba üleval, juba kuu aega tagasi kindlasti. Seal tsiklimeeste kommuunis on kindlasti kirjas täpsemalt.

Miks rahad lähevad Vao ratsaklubi arvele?

Rahad, mis kogutakse mänguväljaku ehitamiseks, lähevad ratsaklubi arvele, sest hetkel ei ole Vao külas võimalik külavanemat valida, kuna külavanema valimiseks peab vallalehes ilmuma teade vähemalt kaks nädalat enne valimist, aga vallaleht on kahjuks juulikuus puhkusel,» selgitas Mehiste. «Kui meil oleks Vao külaselts loodud, siis kindlasti läheksid rahad Vao külaseltsi arvele. Kuna MTÜ Vao ratsaklubi on ainuke külas aktiivselt tegutsev mittetulundusühing, siis ma leian, et see, et rahad lähevad just sinna, pole mingi probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles