Juunikuu parimad videod ja pildid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Juunikuu parima pildi tegi Sander Ilvest, parima videoloo autorid on  Erik Prozes ja Nele-Mai Olup.

Parimat videot valisid Marko Püüa, Gert Zavatski (produktsioonifirma Smoked Sparrow), Raul Mee (Äripäeva foto- ja videotiimi juht) ja Toomas Tatar (Balti Filmi- ja Meediakooli operaatori eriala, vabakutseline fotograaf).

1. koht, 8 punkti. Postimees maa ja taeva vahel: kui Kihnu Virve on sellega hakkama saanud, siis saan mina ka. Autorid: Erik Prozes, Nele-Mai Olup.

Gert (3 punkti): Suurepärane suvine lugu. Võimalus elada kaasa esmakordsele hüppajale. Nooruke reporter, ise ettevõtmisest nähtavalt ärevil, ja hiljem see rahulolev instruktor. Vaatajana viidi mind kusagile, kuhu vähem kui 229 euro eest ei saa. Ehkki see on suvaline huvitav seiklus, on emotsioon esimest kohta väärt. Endale võetud ülesanne on lahendatud.

Marko Püüa (3 punkti): Postimehe reporteri elu esimene langevarjuhüpe: vägagi rokkiv videlogu ja mis peamine, lugeja viidi sinna kuhu ta ei pruugi kunagi sattuda. Kui norida, siis oleksin rohkem tahtnud näha reporteri elu esimest õhulendu ennast ja vähem maapealset juttu.

Raul (2 punkti): Väga hea video. Reporter on tubli ja režii ja operaatoritöö on ka head. Miinustena toon jälle välja pikkuse. Video on liiga pikk.

2. koht, 6 punkti. Reportaaž Euroopa Liitu pooldavate kreeklaste meeleavalduselt. Autorid: Eero Vabamägi, Juhan Mellik.

Raul Mee (3 punkti): Videofotograaf on väga tõsiselt vaeva näinud. Reporter on leidnud suurepärased intervjueeritavad. Tervik on vaadatav ja informatiivne.  Tegelikult on langevarju video parem aga ma just rõhutan Kreeka video esimeseks valimisega tugevat ja hoolsat tööponnistust.  

Toomas Tatar (3 punkti): Kahtlemata parim video 9-st, aktuaalne teema, huvitava nurga alt kadreeritud intervjuud, katteplaanid toimisid hästi, kuid jällegi liiga üldised, sellesse videosse suurplaan karjuvast meeleavaldajast, oleks kohe muutnud video huvitavamaks ning viinud meid sealsetele meeleavaldajatele lähemale. Montaaž toimis, oli kasutatud J ja L lõiget, mis sidusid hästi intervjuud katteplaanidega. Üldiselt hästi teostatud lugu, Euroopa lipp lehvimas inimeste massi taga oli päris meeldejääv kaader.

Gert Zavatski: "Mõne tunni eest lõppes meeleavaldus, mille osalejad...". Kui juba olite seal, siis oleks olnud huvitav kuulda ka vastaste väljaütlemisi.

3. koht, 3 punkti. Eston Kohver Pihkvas kohtu all. Autorid: Liis Treimann, Mihhail Jevdokimov.

Toomas (2 punkti): Teise koha annan videole selle uudise tähtsuse pärast. Eston Kohver peab jääma inimestele meelde ning me ei tohi ära unustada, et Venemaa sellist väärkohtlemist eestlase vastu tarvitab. Ma ei saanud päris täpselt aru, mida videoreporter meile näidata tahtis, kaadrid tundusid olevat ebamäärased ning ei toonud selle juhtumi tõsidust välja. Video tempo oli kohati aeglane, mis oleks suurpäraselt mõjunud, kui kaadrites oleks midagi vaatajale vaadata olnud, kuid siis läks vahepaeal tempo jälle kiiremaks ning jäi selline ebaühtlane mulje. Ei tekkinud tervikut nagu oleks tahtnud. Sellise uudiskünnisega lugusid sooviks rohkem näha. Olgugi, et video polnud parim oli teema pärast juba huvitav vaadata video lõpuni ning jäi sealjuures sügav mulje.

Gert (1 punkt): Üsna eksklusiivne ülevaade toimuvast ja olukorra segasest olemusest.

Veel kommenteeriti neid videosid:

Sajad inimesed kogunesid Toompeale immigratsiooni vastu meelt avaldama. Autor: Sander Ilvest.

Gert (2 punkti): Väheste vahenditega (1 autor) küllaltki kokkuvõtlik lugu. Jah, oleks võinud koha olemust pisut veelgi avada, aga see oli täiesti piisav no-comments lugu.

Põhjamaade suursaadikud põhjamaalaste stereotüüpidest. Autorid: Jaanus Lensment, Marti Aavik

Marko (2 punkti): Viskas näo naerule, väga hea ja humoorikas lähenemine rääkivatele poliitpeadele, keda üldjuhul on paduigav vaadata-kuulata. Selline raamidest väljas lähenemine on viispluss.

Mees metsast. Jõgeva noormees ehitas endale juba viis aastat tagasi metsa pelgupaiga, millest aga kujunes kohalikele noortele omamoodi rollimängukeskus. Autorid: Mihkel Maripuu, Verni Leivak.

Raul (1 punkt): Onni video oli väga intelligentselt filmitud. Pilt oli rahulik ja kvaliteetne. Kahjuks oli video liiga pikk ja igav. See rahulik meeleolu lihtsalt tüütas ära. Kui ma poleks seda vaadanud hindaja pilguga, siis kindlasti poleks viitsind lõpuni vaadata. Kääridega on vaja julmemalt tööd teha. Liigendada voice-idega vms. Praegune variant on parajalt igav viieminutiline joru. Õnneks on natuke ideed ja kvaliteeti.

Gert: Noorsootöötaja isalik usutlus Peeter Paaniga. Potentsiaal oli lool olemas.

Toomas: Hea näha, et Mihkel jätkab heas hoos, visuaalselt terviklik teos, kompositsioon oli kaadrites hea, kaamera liikumine ning montaaži tempo töötasid loo heaks hästi. Ütleks, et visuaalselt parim teos. Mihkel on hästi ära tabanud loo emotsiooni ning suutnud seda vaatajale suurepäraselt edasi anda. Kahjuks esikolmikusse ei pääsenud video, kuna lugu jäi minujaoks poolikuks, videoreporter tegi küll kõik, mis võimalik aga ma ei saanud videot vaadates vastust fundamentaalsetele küsimustele, mis mul tekkisid. Samuti olid esikolmiku lood suunatud suuremale vaatajasgrupile ning puudutavad suuremat inimhulka.

Sotši olümpiarajatised aasta aega hiljem. Autorid: Liis Treimann, Jelena Poverina.

Toomas (1 punkt): Hea lugu, näitamaks Venemaa hetkementaliteeti, näidata maailmas oma võimu, mis juba vaikselt hakkab sarnanema Põhja-Koreas toimuvaga. Tänu sellele on videol paras ports huumorimaiku ning samas ka tragöödiat, nimelt kuidas valitsus oma rahadega toimetab. Video oli hästi teostatud, oli hästi läbimõeldud, palju sai ilmselt eeltööd tehtud, kuigi jällegi mainiks ära kaadrite ühehülbalisuse, visuaal oli liiga üldplaanis.

Marko (1 punkt): Heas mõttes klassikaline uudislugu korralike katteplaanide ja paljude intervjuudega, parajalt tempokas ja tühja mula ei aetud.

***

Toomas Tatar lisas veel paar üldist mõttetera: "Sooviks siiski näha parimate videote hulgas natuke suurema uudiskünnisega lugusid. Just kõrge künnise tõttu kerkis ka esikolmik selgelt välja, lisaks üks visuaalselt hästi teostatud lugu. Ootan Postimehe reporteritelt tõsisemaid videolugusid, mis puudutaksid meid kõiki ning paljastaksid lihtinimesele maailmas toimuvat. Hetkel on maailmas palju toimumas ning materjali peaks jaguma küllaldaselt .

Tehnilisest poolest mainiks ära videode kadreeringuid, kus jäi silma ühehülbalisus. Palju oli videotes tunda, et kaader ei toeta lugu. Enamus kaadrid olid üldplaanis võetud ning siis panoraamitud, kas vasakule või paremale, selline viis kadreerida on suuresti mõjutatud ilmselt AK-st, kus kõik käib ühe šablooni järgi. Tahaks näha rohkem suurplaane, keskplaane, paremat kompositsiooni ja üldplaane, mis toetaksid paremini lugu. Viriseksin natuke ka videolugude tempo üle, oli aru saada, et videoreporter polnud päris täpselt omale selgeks teinud, mis tempoga seda lugu peaks jutustama. Tunda oli ebaühtlast lähenemist, vahel kiire, vahel aeglane, seejuures ei kippunud nad seda loo juures õigustama. Seda saab hiljem ka määrata montaažlauas aga parem on juba enne platsile minekut teha selgeks, mis selles loos tähtis on ning seega mismoodi ma seda kõige paremini edasi anda saan. Väga meeldiv on näha ka arengut, mis kahtlemata on viimase aastaga toimunud."

Parimat pilti valisid Ellen Laagus, Margus Mihkels, Andres Haabu (Äripäeva foto- ja videoreporter), Raigo Pajula (Fotograaf OÜ) ja Rauno Volmar (Delfi foto- ja videoreporter).  

1. koht, 9 punkti. Kannatuste (raud)teel. Autor: Sander Ilvest.

Foto: Sander Ilvest

Margus Mihkels (3 punkti): Väga ilmekas foto, peegeldab hästi olukorda.

Ellen Laagus (2 punkti): Kitsikusetunne ja ahastus tuleb endalegi peale seda pilti vaadates.

Andres Haabu (2 punkti): Näoilmed kirjeldavad päris hästi.

Rauno Volmar (2 punkti): Väga reaalne kohalolu tunne tekkis.

2. koht, 6 punkti. Ei pagulastele! Autor: Sander Ilvest.

Foto: Sander Ilvest

Raigo (3 punkti): Mõjus mitmekihiline pilt. Hea leid fotograafilt visuaali ja sümbolite keele kasutamisel. Vahesein, must loor , midagi toimub kusagil teisel pool..jne

Rauno (3 punkti): Väga ilus visuaal miitingu pildile mis pani pikemalt vaatama ja kohe tekkis fotoga samastumine, et osa inimestest tegutseb omas mullis,”loor” oli mõjuv kujund.

3. koht, 5 punkti. Murepilved. Autor: Tairo Lutter.

Foto: Tairo Lutter

Ellen (3 punkti): Pildis on midagi rasket, ärevat. Madal dünaamiline taevas ja Palmeri kõhklev hoiak.

Margus (2 punkti): Suurepärane valgustus; just sedalaadi nö kunstfotosid võiks palju rohkem olla.

Veel jäi žüriile silma:

Laenumöll Kreekas. Autor: Eero Vabamägi

Foto: Eero Vabamägi

Andres (3 punkti):  Vanahärrast õhkub kimbatust.

Rauno (1 punkt): Reutersi pildina oleks hea,aga meie oma mees kohal ja teeb"õigel ajal õiges kohas”stiilis ka hea pildi. Tundub,et Kreeklased ise on ka segaduses.

Raigo: Väheke jäi kadreeringus puudu täiuslikkusest.

Käsikäes. Autor: Erik Prozes.

Foto: Erik Prozes

Ellen (1 punkt): Elagu rahvaste sõprus!

Andres (1 punkt): Tore Eesti jaanipäev.

Margus (1 punkt): Üllatav olukord, hea tabamus, mõnus emotsioon.

Hundisilma talu uus perenaine Siret Kotka. Autor: Liis Treimann.

Foto: Liis Treimann

Raigo (2 punkti):  Lihtne pilt aga jutustab loo uue aja algusest.

Unistuste roll. Autor: Mihkel Maripuu.

Foto: Mihkel Maripuu

Raigo (1 punkt): Ei oskagi öelda, lihtsalt meeldis.

Copy
Tagasi üles