Marianne Mikko: uus võrdõigusvolinik peab oma sõltumatust tõestama

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Riigikogu kantselei

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Marianne Mikko leiab, et uueks võrdõigusvolinikuks kinnitatud Liisa Pakostal on oma varasema erakondliku kuuluvuse tõttu uues ametis kõvasti tõestamisruumi.

«Ta peab olema sõltumatu ja erapooletu ametiisik, kes lähtub otsuste tegemisel seadustest ega lase end mõjutada ühegi poliitilise jõu soovidest,» viitas Mikko uue voliniku erakondlikule kuuluvusele.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liikme hinnangul on Pakostal märkimisväärne poliitiline kogemus, kuid tema varasemad seisukohad ja tegevus on kohati erinenud sellest, mida võrdõiguslikkuse eest seisjalt oodatakse. «Eelmise riigikogu koosseisu ajal algatasid sotsiaaldemokraadid ridamisi võrdõiguslikkusega seotud arutelusid, nagu näiteks võrdõiguslikkuse nõukogu ellukutsumine ja riigiettevõtete juhtkondades 40 protsendilise naiste esindatuse nõude kehtestamine,» tõi Mikko lisaks kooseluseadusele riigikogus menetletud võrdset kohtlemist puudutavatest seadustest näiteid. «Pean tunnistama, et Pakosta nendes aruteludes ülemäära aktiivselt ei osalenud, või kui, siis hääletas kvootide ja kooseluseaduse vastu,» täpsustas ta.

Mikko sõnul peab Pakosta seisma kõigi ühiskonnagruppide õiguste eest, kes seaduse järgi vajavad diskrimineerimisevastast kaitset. «Ootame ka sisulist järelvalvet soolise võrdõiguslikkuse seaduse ja võrdse kohtlemise seaduse nõuete täitmise üle ning põhjalikku tööd võrdõiguslikkuse ja sallivuse suurendamise nimel Eesti ühiskonnas,» sõnas ta.

«Võrdõigusvoliniku poole peab ka edaspidi saama pöörduda igaüks, kes kahtlustab, et teda on diskrimineeritud tema soo, rahvuse, rassi või nahavärvuse, usundi, veendumuste, vanuse, puude  või seksuaalse sättumuse tõttu,» teatas Mikko. «Soovin Pakostale sihikindlust uues ametis ning jõudu tõestamaks, et ta on valmis seisma voliniku jaoks ettenähtud ülesannete kõrgusel,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles