Eesti palub Indial laevakaitsjad koju lubada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjate toetuseks on välisministeeriumi juures toimunud ka meeleavaldus.
Laevakaitsjate toetuseks on välisministeeriumi juures toimunud ka meeleavaldus. Foto: Tairo Lutter

Välisministeerium palub India ametivõimudelt lubada laevakaitsjad kohtuprotsessi ajaks humanitaarkaalutlustel koju.

Eesti suursaadik New Delhis andis esmaspäeval India välisministeeriumile üle välisminister Keit Pentus-Rosimannuse kirja India välisministrile, teatas BNSile välisministeeriumi pressiesindaja. Kirjas pöördub Eesti välisminister India kolleegi poole, et India lubaks ülemkohtu otsuse valguses ning olukorras, kus kohtuasi kestab veel edasi, laevakaitsjad protsessi ajaks humanitaarkaalutlustel koju Eestisse.

Pentus-Rosimannuse sõnul tuleb India ametivõimudel pärast ülemkohtu otsust ja olukorras, kus kohtuasi venib laevakaitsjatest sõltumata, lubada meestel tulla koju Eestisse. «Selle juba väga pikalt kestnud kohtuasja tõttu kannatavad laevakaitsjad ja nende lähedased. Oluline on leida sellele aeganõudvale ja segasele asjale lahendus,» ütles ta.

Eesti suursaadik ning Ühendkuningriigi ja Ukraina saatkonna esindajad rääkisid India välisministeeriumi konsulaarvaldkonna asekantsleriga ning konsulaarosakonna direktoriga kohtuprotsessist ning laevakaitsjate kojusaamise võimalikkusest. Eesti suursaadikul on plaanis lähiajal sõita ka Tamil Nadu osariigi võimuesindajatega sel teemal kohtuma.

India ülemkohus andis juuli alguses suvepuhkuse järgsel esimesel tööpäeval teada, et ei võta laevakaitsjate kohtuasja arutlusele, saates kohtuasja tagasi Tamil Nadu kõrgeimasse kohtusse Madurais. Välisministeeriumi andmetel seadis ülemkohus kohtuasja ajalisele kestvusele piirangu, mille kohaselt peab Tamil Nadu kõrgeim kohus langetama otsuse kuue kuu jooksul.

India lõunapoolseima osariigi Tamil Nadu politsei arreteeris üle-eelmise aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku.

Detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles