Reformierakond rebib enne valimisi Keskerakonnast ette

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond kasvatab enne valimisi populaarsust.
Reformierakond kasvatab enne valimisi populaarsust. Foto: Marko Mumm / Postimees

Reformierakond libiseb lähenevate valimiste eel Keskerakonnal eest, näitab Postimehe tellitud värske Turu-uuringute rahvaküsitlus.

«Kahe suure vahe käriseb,» kommenteeris küsitluse tulemusi Turu-uuringute tegevjuht Tõnis Stamberg. «Paar kuud tagasi hakkas see tendents pihta, et Reformierakond tõuseb ja Keskerakond langeb, ja nii ta praegu paistab ka jätkuvat.»

Kui veel augustis oli reformi- ja keskpartei vahe kolm protsendipunkti, siis septembris oli vahe rebenenud juba kümnele protsendile. Reformierakonna toetus on endiselt suur eestikeelsete elanike seas – 28 protsenti –, ja Keskerakond juhib mõnda muud keelt emakeelena rääkivate inimeste seas – 60 protsenti.

Huvitava nüansina koorub küsitlustulemuste seast välja seegi, et üha enam pensionäre on hakanud Reformierakonda toetama. Turu-uuringute küsitlusele vastanud 202 pensionärist eelistas Reformierakonda 25 protsenti ja keskparteid 23 protsenti.

Samavõrd suur edu on valitsusparteil ka töötute seas, keda oli küsitletute hulgas 167. Töötutest 22 protsenti eelis­tas Reformi- ja 16 protsenti Keskerakonda. Endiselt on nukker seis sisetülidest ja skandaalidest vaevatud Rahvaliidul, mille toetusprotsent on kerkinud küll kaheni, ent kurioosumina selgub, et rahvaliitlasi ei toetanud ükski küsitletud 532 naisest.

Stamberg juhtis tähelepanu ka sellele, et endiselt pole oma kindlat eelistust umbes kolmandikul küsitletutest. «Eks see on kontingent, kellele parteid nüüd hoogsalt jahti pidama hakkavad,» ennustas ta.

Keskerakonna ühe juhtfiguuri, riigikogulase Mailis Repsi sõnul ei maksaks tavalisel inimesel sääraseid küsitlusi üleliia tõsiselt võtta. «Elu on näidanud, et valimiste ajal on need arvud hoopis teised. Nii juhtus äsja ka Lätis, kus eelnevad küsitlused näitasid hoopis muud, kui reaalselt juhtus,» ütles Reps.

Tema sõnul lähevad sellised küsitlused eelkõige korda poliitikutele endile, sest panevad reitingus kaotajaid tõsisemalt tööle. «Küsitlused on selles mõttes põnevad jälgida, et näitavad sageli, kuidas rahvas mõnda riiklikul tasandil tehtud otsusesse suhtub,» ütles Reps.

«Ja sel kuul pole meil midagi olulist olnud. Kui siin mingid liikumised toimuvad, siis pigem selle arvelt, et valijad, kes seni on lootnud IRLile, lähevad parempoolsetest võitjate mainega Reformierakonna taha.»
Repsi hinnangul on vasakpoolne valija üldjoontes truu kas Keskerakonnale või Rahvaliidule. «Eks äsja lõppenud maarahva kongressi mõju inimestele selgub ka alles hiljem. Mitte kohe ja nüüd,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles