Minister Ligi vahetab TTÜs valitsuse mehed välja ja kõik hakkab otsast peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Heinsoo (vasakult), Sandor Liive, Robert Kitt, Toomas Luman ja Heiti Hääl TTÜ kuratooriumi eelmises koosseisus. Uues koosseisus jätkavad neist vaid Heinsoo ja Kitt.
Anneli Heinsoo (vasakult), Sandor Liive, Robert Kitt, Toomas Luman ja Heiti Hääl TTÜ kuratooriumi eelmises koosseisus. Uues koosseisus jätkavad neist vaid Heinsoo ja Kitt. Foto: Sander Ilvest

Haridusminister Jürgen Ligi vabastab TTÜ kuratooriumist lisaks neljale lahkumisavalduse esitanud liikmele ka viienda valitsuse nimetatud liikme Heiti Hääle. Praeguse rektori Andres Keevalliku hinnangul peab uus kuratoorium jätkama sealt, kust vana pooleli jäi.

«[TTÜ rektorivalimise] protsess on olnud piinlik alates hetkest, kui isikuvalimiste tulemusi hakati ositi avalikustama. Nii juhtuma ei peaks, kui protseduur näeb kõigi jaoks ette salajasuse,» ütles haridusminister Jürgen Ligi Postimehele. «Järgnenud teravused ajakirjanduses vaid kinnitavad seda.»

«Lahkumisavaldused on mu arvates põhjus vabastada kõik viis valitsuse määratud liiget ja kaaluda nii erinevaid uusi kui paari vana kooseisu kandidaati. See ei tohi põhineda kellegi rektorieelistusel, seniste liikmete puhul siiski aga ka hinnangul rollile sellise olukorra tekkimises,» lausus minister.

Valitsuse poolt on TTÜ kuratooriumisse määratud viis liiget (Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo, Heiti Hääl), kellest kõik peale Heiti Hääle esitasid täna haridus- ja teadusminister Jürgen Ligile avalduse tagasi astumiseks.

Ligi näeb niisiis, et vabastada tuleks esialgu kõik, ka Heiti Hääl.

Uus kuratoorium jätkab sealt, kust vana pooleli jäi

Praegune TTÜ rektor Andres Keevallik rääkis, et kuna kuratoorium muutus töövõimetuks, siis võib-olla ei olegi paremat lahendust, kui astuda tagasi.

«Ka ülejäänud liikmetel on nüüd mõtlemiskoht, aga tehnikaülikooli poolelt me oleme valinud väärikad liikmed. Neid on viis ning meil oli väga tugev konkurents – üle kümne kandidaadi. Välja valiti väga autoriteetsed ja soliidsed inimesed. Kõik neist ei mõtle ühtemoodi, aga nii see elu on,» selgitas Keevallik.

TTÜ on kuratooriumisse valinud keemiaõppejõud Margus Lopi (Aaviksoo vastu) ja Andres Öpiku, sotsiaalteaduste professori Rainer Katteli (Aaviksoo vastu), endise finantsdirektori Ardo Kamratovi ja mehaanikaprofessori Renno Veinthali.

«Mina ei näe, et nad peaksid tagasi astuma,» ütles Keevallik.

Üks liige (professor Mart Saarma) on esitatud kuratooriumisse Eesti Teaduste Akadeemia poolt.

Keevallik arvas, et kui valitsus otsustab omalt poolt määrata uued liikmed, siis jätkab kuratoorium sealt, kuhu pooleli jäi. «Siis on uuesti otsustada, kas nad kinnitavad Aaviksoo või määravad kohusetäitja kuni aastaks.»

Keevallik selgitas, et kuratoorium võib määrata juba lihthäälteenamusega ametisse rektori asetäitja. Siis ei ole enam nõutav 2/3 häälteenamust.

Kuna asetäitja valitakse kuni aastaks, siis tuleks paralleelselt otsima hakata ikkagi ka uut rektorit. Mullu kuulutas kuratoorium rektorivalimised välja juba 22. jaanuaril.

Kiire uue arengukava tõttu

«Ega see väga hea variant ülikooli heaks ei ole, sest me peame tegema oma arengukava, mis on väga oluline. See peaks olema valmis aasta lõpul.»

Keevallik peab mõeldamatuks, et ta ise aasta veel rektorina jätkaks. «Ma tänasel päeval ei pea seda võimalikuks, ma arvan, et on vaja värsket verd. Viimased kuud on tekitanud ka küllastustunde, kahetsusväärselt on need asjad nii läinud.»

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium kogunes täna otsustama, kas kinnitada skandaali saatel uueks rektoriks valitud Jaak Aaviksoo ametisse või kuulutada valimised nurjunuks.

Veidi enne kella 13 teatas ülikool, et TTÜ kuratoorium kinnitas päevakorda ainult rektori kohusetäitja määramise, ka selle punkti arutelu katkestati.

Neli kuratooriumi liiget esitas haridus- ja teadusministrile tagasiastumisavalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles