Vallavalitsus sai küberrünnakus 40 000 krooni kahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavalitsuse vapp.
Jõhvi vallavalitsuse vapp. Foto: Repro

Laupäeva varahommikul tuvastas Elioni juhtimiskeskus, et öösel oli Jõhvi vallavalitsuse telefonijaama baasnumbrilt tehtud üüratu hulk kõnesid Sierra Leonesse ja Egiptusesse.



Kõnede väljavõte selgitas, et vallavalitsuse numbrilt tehti 411 kõnet, mis rahasse ümberarvestatult tähendab vallavalitsusele 44 424 krooni suurust täiendavat sidekulu. Vallavalitsuse tavapärane igakuine sidekulu on suurusjärgus 10 000 krooni.

Küberkurjategijate rünnakud ei katkenud ka eile. «Rünnakud käivad siiani, ühelt kindlalt Portugali IP-aadressilt tulistatakse hommikust peale. Aga nüüd on see turvaauk muidugi kinni,» ütles vallavalitsuse IT-spetsialist Karel Niine eile õhtul.

Vallavanem Tauno Võhmar esitas avalduse politseile ning kirjutas ka Elionile pöördumise alandada jooksva kuu arvet

44 424 krooni võrra, sest vallavalitsusest neid kõnesid pole võetud. «Ilmne, et meie pole nende kõnedega seotud, sest öösel enne kella kahte polnud selles majas ühtegi inimest ning ruumid on valve all – see on ka tõestatav,» rääkis Võhmar.

Elioni avalike suhete juht Lilian Nõlvak ütles, et rünnak tehti läbi vahendusjaama, mida haldab vallavalitsus. «Kui sideettevõtjale, antud juhul Elionile, on kohustuseks tagada enda võrgu turvalisus, siis klientidel on oluline läbi mõelda, kuidas luua enda hoones või territooriumil turvaline võrgulahendus,» ütles ta.

Nõlvaku sõnul on kõikide organisatsioonide, ettevõtete ja ka eraisikute kasutatavate võrkude turvalisus väga kriitiline küsimus, mille eest igaüks peab ise hea seisma. «Turul pakutakse erineva profiiliga teenuseid arvuti ja internetivõrgu kaitseks ettevõtetele ja kodudele,» nentis ta.

Mis puudutab kõnede maksumuse tasumist, siis selles osas Elionil eile vallavalitsusega kokkulepet veel ei olnud. «Selge on see, et Elionile kaasnevad nende kaugekõnedega otsesed kulud, kuna peame maksma omapoolsed tasud välismaistele operaatoritele, kelle võrgus numbrid asuvad,» andis Nõlvak siiski mõista, et sidefirma ei tahaks kulusid enda kanda võtta.

Tauno Võhmar ei soovinud sündmustest ette rutata ning hakata rääkima teemal, mis saab siis, kui Elion ei nõustu arvet nullima. «Ma ei hakka siin ütlema, et kui nad on nii jäigal positsioonil, siis vahetame operaatorit, aga ehk saame sel juhul kokkuleppele vähemalt summa vähendamises,» sõnas ta.

Tänavu ööl vastu 2. jaanuari said tundmatud kurikaelad interneti kaudu ligipääsu Narva Kesklinna gümnaasiumi serveritele, mille kaudu suunati ringi ligi 3700 Miami (USA) ja Kuuba telefonikasutajate kõnet.

Gümnaasiumile esitati siis 374 000 krooni suurune arve. Koolile sideteenust vahendanud Inseneribüroo Stanislav Domov ja Elion tegid aga ümberarvestuse ning vähendasid arvet 219 707 kroonini. Linnavalitsus otsustas gümnaasiumile selle kulu hüvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles