Kampaania: miski ei õigusta seksuaalvägivalda

Liis Vaksmann
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Seksuaaltervise Liit alustas seksuaalvägivalla ennetuse ja nõustamise meediakampaaniat, mis kestab terve juulikuu. Selleks, et oma kampaaniat ilmestada ja juhtida inimeste tähelepanu probleemi tõsidusele, korraldati täna Tallinnas Tammsaare pargis aktsioon.

Tammsaare parki oli toodud voodi, möödujaid küsitleti seksuaalvägivalla teemadel ja premeeriti vastanuid kampaania sõnumit toetavate T-särkidega.

«Täna oleme siin selleks, et tuua tähelepanu seksuaalvägivallale, mis on meie ühiskonna üheks suureks probleemiks,» ütles Eesti Seksuaaltervise Liidu esindaja Katrin Pahka.

Tema sõnul on uuringud näidanud, et Eesti naisest pea 13 protsenti ehk iga kaheksas naine on kogenud seksuaalvägivalda. «Teine aspekt on see, et inimesed tihti arvavad, et seksuaalvägivallal on mingisugune vabandus – kannan punast minikleiti või suu on värvitud punaseks, järelikult olen ikka ise provotseerinud ja olen ise kõiges süüdi. Tegelikult ei ole seksuaalvägivallale mitte mingisugust õigustust,» rääkis Pahka, kelle sõnul ei ole ohver mitte kunagi ise süüdi, vaid seksuaalvägivalla süü lasub alati ja ainult seksuaalvägivalla toimepanijal.

Aktsiooni käigus küsiti inimestelt, mis seksuaalvägivald nende arvates õigupoolest on. Koostatud oli kolm lihtsat küsimust, et juhtida inimeste tähelepanu eelarvamustele Eesti inimeste seas: kui palju arvatakse, et naised on ise põhjustanud oma riietusega vägistamise ohvriks sattumist, kui paljud naised üldse satuvad vägistamise ohvriks ning kelle poolt pannakse kõige sagedamini seksuaalkuritegusid toime.

Kampaania väljunditeks on teleklipp, välimeedia plakatid ja veebibannerid. Samuti antakse kampaaniasõnumid edasi ühistranspordi ekraanidel ja ööklubide peeglitel. Reklaamides on kasutatud pilkupüüdvat punast värvi, milles on esindatud nii kleidi, huulte kui punase veini pokaali kujutis. Kõik need kannavad endas ühte sõnumit: seksuaalvägivallale ei ole õigustust.

Meediaprojekt saab küll juulikuuga läbi, kuid seksuaalvägivalla vastane projekt jätkub. Selle käigus soovitakse luua teenused seksuaalvägivalla ohvritele. «See projekt jätkub ja see ei saagi kunagi läbi,» nentis Pahka.

Oma sõnumit edastab seksuaaltervise liit ka Paides toimuval arvamusfestivalil, mis leiab aset 14. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles