Keskerakonna tipphetked jäid pronksöö taha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna meeleavaldus Toompeal.
Keskerakonna meeleavaldus Toompeal. Foto: Liis Treimann

Pärast pronksööd pole Keskerakonna toetus kordagi küündinud nii kõrgele kui oravaparteil praegu.

Veerand valijatest ehk sama palju kui Reformierakonda praegu toetas Keskerakonda nimelt viimati 2007. aasta veebruaris, selgub Turu-Uuringute ASi küsitlustulemuste analüüsist.

Sellele järgnes valimistel allajäämine Reformierakonnale ja aprillirahutused, misjärel kuivas Keskerakonna toetus mõne kuuga 16 protsendile. Hiljem küll kosuti veidi, kuid praeguseks on vajutud taas 15 protsendi peale.

Muide, viimati toetas Keskerakonda nii väike osa valijatest juunis ning enne seda 2006. aasta oktoobris.

Reformierakonna populaarsus on aga liikunud paljus vastupidiselt. Olles valdavalt Keskerakonnal sabas sörkinud, tõusti ajutiselt võrdsele pulgale 2004. aasta teises pooles, et tulla võimsalt tagasi pärast 2007. aasta valimisi ja pronkssõduri teisaldamist.

2007. aasta mais püstitas Reformierakond Eesti selle kümnendi absoluutse populaarsusrekordi, pälvides 33 protsendi valijate toetuse. Seda oli tol hetkel poole rohkem kui Keskerakonnal.

Edasi Reformierakonna toetus küll veidi kahanes, kuid langes 20 protsendi piirist allapoole alles 2008. aasta augustis.

Viimati oli Reformierakond nii populaarne kui praegu 2008. aasta veebruaris, kui neid toetas 28 protsenti küsitlusele vastanutest.

Tänavu on oravapartei ületanud 20 protsendi piiri viies küsitluses kaheksast, Keskerakond aga ühel korral.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles