Lang ei kiida heaks Kaljuranna esitamist välisministri kandidaadiks

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang (keskel)
Rein Lang (keskel) Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna juhatuses Marina Kaljuranna ministrikandidaadiks nimetamise vastu hääletanud kunagine välisminister Rein Lang ütles, et ei saa heaks kiita, kui erakond laiendab poliitilist vastutust parteitule inimesele.

«Küsimus ei ole mitte Marina Kaljurannas, vaid põhimõttes, et Reformierakond võtab enda valitsusdelegatsiooni mitte-erakonnaliikme,» põhjendas Lang oma vastuhäält partei juhatuse otsusele esitada praegune välisministeeriumi asekantsler Reformierakonna uue välisministri kandidaadiks.

Ta lausus, et ta ei näe põhjust, miks peaks Kaljurannale laiendama poliitilist vastutust Reformierakonna «käitumise» eest.

«Vaadake, valimistele minnakse mingisuguse programmiga ja selle programmi taga on inimesed, kes seda programmi ellu viivad, ja sellele saadakse valijaskonna mandaat,» selgitas Reformierakonna juhatusse kuuluv poliitik oma arusaamist Eesti poliitilisest süsteemist ja põhiseadusest.

Seetõttu on valijatelt mandaadi saanud erakonnad tema sõnul kohustatud oma programmi ellu viima ikkagi inimestega, kes on erakonnaliikmed, mitte hajutama seda vastutust riigiametnikele.

Tema hinnangul ei olnud juhatuse otsus demokraatlik. «See on vastutusest eemale viilimine. Valijate petmine ja kõik sellega kaasnev,» märkis Lang.

Reformierakonna juhatus nimetas täna peaminister Taavi Rõivase ettepanekul uue välisministri kandidaadiks staažika diplomaadi, välisministeeriumi praeguse asekantsleri Marina Kaljuranna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles