Tsahkna: Kreeka laenude korstnasse kirjutamine ei tule kõne alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment

Pühapäeval toimunud Euroopa Parlamendi fraktsiooni Euroopa Rahvapartei (ERP) esimeeste kohtumise järgselt ütles sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, et Kreeka laenude korstnasse kirjutamisest ei saa juttu olla.

«Kui Kreeka laenud osaliselt korstnasse kirjutada, siis mis hakkab toimuma eurotsooni nende riikidega, kes maksavad täna tagasi majanduskriisi ajal võetud krediiti. Võtame või näiteks Portugali ja Hispaania, kelle tagasimaksed ulatuvad pea viie protsendini sisemajanduse koguproduktist, ent nad on teostanud valusaid reforme ja peavad kokkulepetest kinni,» ütles Tsahkna.

Kreeka võlakoorma vähendamine paneks need riigid olukorda, kus ei ole enam alust sõlmitud kokkuleppeid pidada ja tulemuseks oleks kaos, lausus minister.

Tsahkna sõnul on Eestil tänases Kreeka kriisis tugev moraalne positsioon, kuna meie olime suutelised ise, omal jõul ja ilma rahvusvaheliste abipakettideta ja laenudeta majanduskriisist välja tulema. Tõestasime, et oleme võimelised tegema reforme ja kärpima otsustavalt kulusid. See annab meile ka tugeva positsiooni tänases eurokriisis olla väärtuspõhised eestkõnelejad, lisas ta.

Enne kui üldse hakata Kreekaga ametlikult läbi rääkima peavad nad ise reaalseid reforme läbi viima, sõnas Tsahkna.

Tänaseks on nad kaotanud oma usalduse ja seda on ülimalt raske taastada. Kreeka peaminister Alexis Tsipras on mänginud demokraatia sildi all sõnamurdlikke mänge, mille maksavad kinni, lisaks eurotsooni riikidele, eelkõige kreeklased ise, lisas ta.

«Euroopa liidrite usaldus Tsiprase vastu on sisuliselt olematu. Küsimus on selles, kas Tsipras ja eurotsoon mahuvad enam üldse ühte ruumi,»" ütles Tsahkna. 

ERP koondab Euroopa paremkonservatiivseid ja kristlik-demokraatlikke erakondi. Sellesse kuulub 77 erakonda 40 riigist, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Nõukogu president, 10 Euroopa Liidu ja kuus EL-i väliste riikide juhti ja 14 EK liiget. ERP-l on suurim fraktsioon Euroopa Parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles