Rõivas: Kreeka tegi täna öösel esimese sammu usalduse taastamisel

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorraline euroala tippkohtumine Brüsselis. Vasakult: Eesti peaminister Taavi Rõivas, Prantsusmaa president François Hollande ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Erakorraline euroala tippkohtumine Brüsselis. Vasakult: Eesti peaminister Taavi Rõivas, Prantsusmaa president François Hollande ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Ave Tampere / Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel astuti Brüsselis toimuval erakorralisel euroala tippkohtumisel pärast väga tõsiseid ja pikaleveninud läbirääkimisi samm Kreeka kriisi lahendamise suunas - valitsusjuhid leppisid kokku teekaardis, kus on kirjas Kreeka toetamise eeltingimuseks olevad reformid, kulukärped ja tähtajad.

Esimese ja teise faasi sammudesse kuuluvad näiteks käibemaksuerisuste vähendamine, pensionireform, kohtureform, pangandusseaduste uuendamine ja Kreeka statistikaameti iseseisvuse tagamine.

«Pärast väga tõsiseid ja põhjalikke läbirääkimisi panime paika pika nimekirja konkreetsete tähtaegadega sammudest, mille Kreeka valitsus peab ellu viima enne, kui saab üldse alustada läbirääkimisi uue abiprogrammi üle,» ütles Rõivas pressiteate vahendusel.

Peaministri sõnul peab Kreeka reforme varem plaanituga võrreldes oluliselt kiirendama ja seejuures arvesse võtma viimase poolaasta ning eriti viimase paari nädala jooksul halvenenud majandus- ja fiskaalolukorda.

Rõivas lisas, et usalduse taastamine Kreeka valitsuse vastu on eelduseks võimaliku kokkuleppe jaoks tulevikus. «Usaldus on hõlpsalt kuluv ja aeglaselt taastuv nähtus. Kreeka valitsus ja parlament näitasid, et soovivad kokkulepet ning täna öösel tehti selle alusel esimene väike samm usalduse taastamisel. Kreeka valitsus ja parlament peavad nüüd astuma järgmise sammu.»

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk säutsus pärast 17 tundi kestnud arutelu Twitteris: «Eurotippkohtumine on jõudnud ühehäälselt kokkuleppele. Kõik on valmis ESMi programmiks Kreekale tõsiste reformide ja rahalise toetusega.» Uudistekanal Bloomberg vahendab, et Kreeka palub ESMilt 86 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles