Lahkuv Narva peaarhitekt süüdistab linna omakasupüüdlikus «solberdamises»

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva kindlus
Narva kindlus Foto: Aldo Luud

Narva linnapea tühistas eelmisel nädalal konkursi linna peaarhitekti ametikoha täitmiseks, ametist lahkuva arhitekti väitel avaldasid selleks survet oma äranägemise järgi toimetada soovivad volikogu liikmed.

«Kuna minul on kätte jõudnud aeg eluga edasi minna, jääb augustist Narvas vabaks peaarhitekti koht. Sellele välja kuulutatud konkursi käskis linnapea tühistada, sest üks volikogu liige avaldas arvamust, et ongi hea «probleemist» lahti saada ning uut «probleemi» pole linnale vaja. Nii on autoriteetidel kindlasti mugavam Eesti kolmandas linnas omal äranägemisel solberdada,» kirjutas ametist lahkuv peaarhitekt Peeter Tambu 10. juulil oma Facebooki kontol.

Seda, miks nii praegune peaarhitekt kui äsja lõpetatud konkurss viidatud volikogu liikmele ning Narva linnavalitsusele pinnuks silmas on, ei soostunud Tambu kommenteerima. «Kui te oleksite alates käesoleva aastatuhande algusest Narva linnavalitsuses toimunut jälginud, siis te teaksite, millest ma räägin, 15 aastat niimoodi praegu kokku võtta on keeruline, selleks ei ole keegi võimeline. Las linnapea selgitab teile,» ütles Tambu küsimuse peale, milliseid «probleeme» soovitakse konkursi tühistamisega lahendada.

Narva linnapea Eduard East eitab igasuguseid vastuolusid, samuti langetas ta enda sõnul konkursi tühistava otsuse iseseisvalt ning volikogu liikmete poolne surve puudus antud küsimuses täielikult. «Ma ei tea, mis on selliste väidete aluseks. Linnavalitsuse tööd juhib linnapea ja nende asjade planeerimine ja korraldamine on minu pädevuses,» sõnas East.

Easti sõnul on konkursi tühistamise põhjused pigem tehnilist laadi. «Tahame üle vaadata peaarhitekti otsesed ja halduslikud funktsioonid. Kuna tegemist on olulise ametikohaga, siis kindlasti oleks kõige parem see, et tulevane peaarhitekt saaks täielikult kontsentreeruda linnaarhitektuuri ja planeeringutega seotud projektidele,» selgitas ta olukorda. Lisaks on Easti hinnangul hetkel konkurssi korraldamiseks halb aeg: «otsime rahulikult sobivat persooni, suve keskel on seda raske teha, sest töökuulutusi jälgitakse vähem,» märkis ta.

Kohaliku linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste eitab samuti linnapea mõjutamist volikogu liikmete poolt, kuid keeldub resoluutselt antud teemat kommenteerimast. «Mina pole kellelegi mingit survet avaldanud ja rohkem ma ei kommenteeri ka,» ütles Tammiste lühikeseks jäänud telefonivestluses.

Ka volikogu Keskfraktsiooni esimees Olev Silland suhtub Tambu väidetesse skeptiliselt. «Mina pole Peeter Tambuga suhelnud tükk aega ja ei kujuta ette, millel need järeldused põhinevad. Ma ei saa aru, miks peaks lahkuv peaarhitekt muretsema selle pärast, kas ja kuidas tema asemele tulev isik toimetama hakkab,» andis Silland oma nägemuse olukorrast.

Praegu puhkusel viibiva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ridades opositsiooni kuuluv Ants Kutti polnud konkursi tühistamise asjaoludega kursis, kuid lubas tulevikus asja uurida. «Minu jaoks on see uus info, olen puhkusel ja ilma väliskontaktita. Muidugi võin ma toimuva suhtes maad uurida,» lubas ta probleemiga selle olemasolul tegeleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles