MTÜ Eesti Euroopa Liikumine: seni ei ole me Galojanilt saanud sentigi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglast vabanenud Anna-Maria Galojan ajas kokku pressikonverentsi.
Vanglast vabanenud Anna-Maria Galojan ajas kokku pressikonverentsi. Foto: Sander Ilvest

Mittetulundusühingu (MTÜ) Eesti Euroopa Liikumine nõukogu esimees Riivo Sinijärv kinnitas, et Anna-Maria Galojanilt kohtu poolt välja mõistetud summa kättesaamisega tegeleb kohtutäitur. «Seni ei ole MTÜ saanud sentigi,» nentis Sinijärv.

Kui Harju maakohus oli Galojanilt mõistnud MTÜ Eesti Euroopa Liikumine kasuks välja vaid kahjusumma põhiosa ehk 47 950 eurot, siis ringkonnakohus leidis, et Galojan peab tasuma MTÜ-le sellelt ka viivised ehk 17 650 eurot. Muus osas jättis ringkonnakohus Harju maakohtu otsuse muutmata.

Kui MTÜ ei ole Sinijärve kinnitusel seni sentigi tagasi saanud, siis riigile on Galojan maksnud rahandusministeeriumi kinnitusel 1953 eurot ja 52 senti, ent nõutav kogusumma on 2873 eurot ja 78 senti.

Täna antud pressikonverentsil teatas Galojan endiselt, et pole süüdi ja tema jutust jäi mulje, et ta ei plaani seetõttu ka nõutavat raha tagasi maksta.

Uurimisandmetel kasutas Galojan ära ligipääsu MTÜ rahalistele vahenditele ja omastas kokku üle 900 000 krooni. Nii kasutas ta MTÜ pangakaarti oma isiklike ostude eest tasumiseks, samuti andis korraldusi oma arvete tasumiseks või esitas kuluaruandeid, kus näitas, nagu oleks kulutuse teinud MTÜ heaks, kuigi tegelikult nii see ei olnud. Kuluaruannete alusel lasi ta summad endale hüvitada, tuvastas uurimine.

Kohtueelsel uurimisel kogutud tõendite järgi tasus Galojan MTÜ raha eest näiteks riiete, ehete, hinnaliste aksessuaaride ja jalatsite eest, samuti käis ilusalongis ja reisil. Muuhulgas ostis ta MTÜ vahendite arvel ka hulgaliselt kinkekaarte, mille ise erinevates kauplustes ära kasutas, selgus uurimisel.

Menetlusandmetel ulatus kahju kokku 930 743 kroonini, millest 125 000 krooni on juba 2007. aastal hüvitatud.

Harju maakohus mõistis 2011. aasta 5. mail Galojani süüdi omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises ning määras talle osaliselt reaalse vanglakaristuse. Kohus mõistis Galojanile liitkaristuseks ühe aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse, millest kohesele kandmisele kuulus viis kuud, ülejäänud aga tingimisi nelja-aastase katseajaga. Lisakaristusena ei tohi Galojan kolme aasta vältel kuuluda juriidiliste isikute juhtorganitesse. Eesti Euroopa Liikumise kasuks mõistis kohus Galojanilt välja 47 956 eurot.

Omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises süüdi mõistetud Anna-Maria Galojan pidanuks hiljemalt 7. veebruaril 2012 asuma oma viiekuulist vanglakaristust kandma, kuid ta hakkas kohtuotsuse täitmisest kõrvale hoidma ja sõitis Inglismaale.

Galojan toodi Inglismaalt Eestisse tänavu 19. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles