Valitsus hakkab arutama narkootiliste ainete seaduste muutmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Valitsus hakkab neljapäeval arutama narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse muutmist, et täpsustada seadust vastavalt Euroopa Liidu (EL) õiguses toimunud muudatustega.

Lisaks võimaldatakse riiklikul ekspertiisiasutusel anda narkootilisi ja psühhotroopseid aineid ja nende lähteaineid asutustele teadus- ja arendustegevuseks, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja. Teise muudatusena peavad ettevõtjad end registreerima ravimiameti juures, kui soovitakse hakata omandama narkootilisi või psühhotroopseid lähteaineid.

ELi määruse kohaselt peavad Eestis püsivat tegevuskohta omavad ettevõtjad ennast pädeva asutuse juures, milleks on ravimiamet, registreerima enne, kui nad võivad 2. kategooria alamkategooriasse 2A kuuluvaid narkootilisi ja psühhotroopseid lähteaineid omada ja kasutada. Seni oli registreerimine nõutav enne 2. kategooria lähteainete turuleviimist ning alajaotus 2. kategooria all puudus.

Määruse muudatusega jaotati 2. kategooria kaheks alamkategooriaks - 2A ja 2B. Kateooriasse 2A kuulub ainult üks aine – atseetanhüdriid ehk äädikhappeanhüdriid, mida kasutatakse lähteainena heroiini ebaseaduslikul valmistamisel ning kategooriasse 2B kõik ülejäänud 2. kategooria alla kuulunud ained, mis on narkootiliste ja psühhotroopsete ainete valmistamise lähteained. Tegemist on täiendava kontrollimeetme rakendamisega 2A kategooria ainete suhtes, mis vähendab eeldatavalt lähteainete liikumist ebaseaduslikule turule ning lähteainete kasutamist narkootiliste või psühhotroopsete ainete ebaseaduslikuks valmistamiseks. Määruse muudatus jõustus 1. juulil.

Lisaks on eelnõu kohaselt riiklikul ekspertiisiasutusel õigus anda kuriteo- või väärteoasjas asitõendiks olev või konfiskeerimisele kuuluv narkootiline või psühhotroopne aine või selle lähteaine teadus- ja arendustegevuseks. Kehtiva korra kohaselt on riiklikul ekspertiisiasutusel õigus anda nimetatud aineid üle jälitusasutusele ja sisekaitselisele rakenduskõrgkoolile õppeotstarbel kasutamiseks.

Teadus- ja arendusasutustel on vastava loa omamisel õigus narkootilisi ja psühhotroopseid aineid teaduslikul eesmärgil käidelda ka praegu, kuid sellisel juhul peab need ained asutus ise hankima. Selline olukord pidurdab asutuste huvi narkootiliste ja psühhotroopsete ainetega seotud uuringute vastu, kuid vastavate teadusuuringute soodustamine aitaks riigil narkootiliste ja psühhotroopsete ainete üle paremini järelevalvet teostada ja võimaldaks teadusasutusi rahvatervise valdkonnas uuringute tegemisse lihtsamini kaasata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles