Rektorivalimine võib jätkuda: TTÜ kuratoorium sai uued liikmed

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Okk.
Gunnar Okk. Foto: Toomas Huik

Valitsus kinnitas tänasel kabinetiistungil haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi ettepanekul Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi koosseisus uued liikmed.

Kuratooriumi uuteks liikmeteks nimetati Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Okk.

Samuti nõustus valitsus Ligi ettepanekuga, et senised liikmed ASi Swedbank juhatuse esimees Robert Kitt ning Tieto Estonia tegevjuht Anneli Heinsoo võiksid kuratooriumis jätkata.

«Kui ma 7. juulil allkirjastasin avalduse tagasi astuda TTÜ kuratooriumist, tegin seda väga raske südamega. Sisuline töö ei olnud ju jõudnudki alata, kui jantlik kurbmäng rektorivalimise ümber kogu eelmise koosseisu töö halvas. Lubasin toona teha enda poolt maksimaalse pingutuse olukorra lahendamiseks,» kirjutas Robert Kitt suhtlusportaalis Facebook.

Ta lisas, et võttis mõtlemisaega, kui haridusminister palus peale tagasiastumist tagasi tulla ning osaleda uue kuratooriumi töös.

«Kaalusin asja põhjalikult. Ei salga, et mõtlesin ka sellele, milline minu jaatava otsuse korral paistaks väljastpoolt vaadates kogu protsess - ühel nädalal astun välja, järgmisel lasen end taas ametisse määrata.»

«Tehnikaülikooli professori, kolmekordse vilistlase ja patrioodina otsustasin siiski, et osalen ka uue kuratooriumi töös. Miks? Sest minu ülikooli huvides ei ole see, kui praegu eemale hoiaksin. Ülikooli huvides on pädeva rektori kiire leidmine enne uue õppeaasta algust. Lubasin anda endast parima ja seda kavatsen jätkuvalt ka teha,» selgitas Robert Kitt.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) seaduses seisab, et enamik haridus- ja teadusministri nimetatud isikutest on ettevõtjate või tootmise kutse- ja erialaliitude esindajad.

Kuratooriumi koosseisu kinnitab viieks aastaks vabariigi valitsus korraldusega haridus- ja teadusministri ettepanekul.

Okk on Põhjamaade Investeerimispanga asepresident. Aastatel 1998–2005 oli ta Eesti Energia peadirektor.

Väino Kaldoja on Silberauto omanik.

Jaaksoo on informaatikateadlane, Eesti Teaduste Akadeemia liige ja Cybernetica ASi nõukogu esimees.

Valitsuse poolt TTÜ kuratooriumisse määratud neli liiget (Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo) esitasid 7. juulil haridus- ja teadusminister Jürgen Ligile avalduse tagasi astumiseks.

Kokku määrab valitsus kuratooriumisse viis liiget, ainsana ei soovinud tagasi astuda Heiti Hääl, kes on Jaak Aaviksoo rektoriks saamise vastu.

«Lahkumisavaldused on mu arvates põhjus vabastada kõik viis valitsuse määratud liiget ja kaaluda nii erinevaid uusi kui paari vana kooseisu kandidaati. See ei tohi põhineda kellegi rektorieelistusel, seniste liikmete puhul siiski aga ka hinnangul rollile sellise olukorra tekkimises,» lausus minister eelmisel nädalal.

TTÜ on omalt poolt kuratooriumisse valinud keemiaõppejõud Margus Lopi (Aaviksoo vastu) ja Andres Öpiku, sotsiaalteaduste professori Rainer Katteli (Aaviksoo vastu), endise finantsdirektori Ardo Kamratovi ja mehaanikaprofessori Renno Veinthali.

«Mina ei näe, et nad peaksid tagasi astuma,» ütles TTÜ praegune rektor Andres Keevallik.

Üks liige (professor Mart Saarma) on esitatud kuratooriumisse Eesti Teaduste Akadeemia poolt.

Keevallik arvas, et kui valitsus otsustab omalt poolt määrata uued liikmed, siis jätkab kuratoorium sealt, kuhu pooleli jäi. «Siis on uuesti otsustada, kas nad kinnitavad Aaviksoo või määravad kohusetäitja kuni aastaks.»

Keevallik selgitas, et kuratoorium võib määrata juba lihthäälteenamusega ametisse rektori asetäitja. Siis ei ole enam nõutav 2/3 häälteenamust.

Kuna asetäitja valitakse kuni aastaks, siis tuleks paralleelselt otsima hakata ikkagi ka uut rektorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles