Mida arvavad saadikud: kas Kreekale tuleks anda uus abipakett?

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Sander Ilvest

Kreeka otsus püsida eurotsoonis ning nõustuda rahvusvaheliste võlausaldajate nõudmistega on käivitanud Euroopa liidrite seas arutelu riigile 82-89 miljardi euro suuruse uue abipaketi andmise osas. Küsisin Eesti parlamendisaadikutelt, kas Kreeka on ikka usaldusväärne.

Heimar Lenk (Keskerakond)

Vaatan neid usaldusväärsuse jutte ka Kreeka seisukohast. Mulle tundub, et praegu avaldatakse Kreekale liiga suurt survet ning neile tehakse veidi liiga. Nad peaksid saama veidi mõtlemisaega. Mind paneb imestama, et Kreeka kriitikat on hirmus palju, samal ajal unustame ära, et Kreeka on üks edukaimaid NATO riike, kes panustab kaitsekulutustesse 2% eelarvest ja on koguaeg oma relvastust täiendanud. NATO-s täidavad nad kõiki kokkuleppeid väga hästi.

Viktor Vassiljev (Keskerakond)

Kreeka usaldusväärsus sõltub sellest, kes Kreekat hindab. Kreeklased on olnud koguaeg väga kavalad ja teinud kõike nii nagu nad on tahtnud. Kreeka on sellise käitumise abil saanud juba mitu laenu ja pole välistatud, et kunagi tuleb ka kolmas laen, kuid tagajärgi jäetakse helpima kõik teised. Selline mentaliteet on kreeklastel pärit juba kahe ja poole tuhande aasta tagusest ajast.

Mihkel Raud (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

See on veidi keeruline küsimus. Loomulikult on seal väga etteaimamatud ja turbulentsed sündmused. Me ei tea ka päris täpselt, millised otsused see Kreeka parlament lõpuks vastu võttis. Kreeka keelest otsuste muudesse keeltesse tõlkimine alles käib. Selge on see, et probleem on suur ning see probleem tuleb lahendada. Selge on ka see, et meie ees seisavad ainult halvad valikud ning peame suutma valida neist parima.

Jaak Madisson (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond)

Kreeka ei ole kindlasti mitte usaldusväärne. Tegu on riigiga, kes liitus Euroopa Liiduga tänu võltsimistele ja valedele, seega ei saa me rääkida mitte mingisugusest usaldusväärsusest. Abirahasid ei peaks üldse tulema ja Kreekale ei tuleks midagi anda. See on agoonia pikendamine – pikendame lihtsalt seda lõputut õudust kuigi võiksime teha õudse lõpu. See pole aga Euroopa suurriikide huvides.

Aivar Sõerd (Reformierakond)

Kreeka on kindlasti suure osa sellest usaldusest kaotanud, mis neil õnnestus eelmisel aastal saavutada. Usalduse taastamine on keeruline ning nõuab partneritelt palju aega ja kannatust. Kõik laualolevad variandid olid kehvad, kuid hetkel otsustati nii ja eks need vaidlused leppe detailide osas seisavad alles ees. Abi andmise eeldus on ikkagi see, et ka Rahvusvaheline Valuutafond osaleb selles, kuid organisatsiooni raportitest on näha teatavat skeptilisust täiendava laenu andmise suhtes. Ei usuta, et Kreeka majandus on sellises seisus, mis võimaldaks neile raha laenamist.

Raivo Aeg (Isamaa ja Res Publica Liit)

Ma arvan, et neid kes ütlevad, et Kreeka on väga usaldusväärne partner, neid enam Euroopa Liidust ei leia. Kreeka on kogu oma usalduskrediidi maha mänginud. Nüüd peavad nii Kreeka rahvas kui poliitikud hakkama käituma reeglite järgi, mille nad kunagi ise on heaks kiitnud. Praegu pole midagi veel otsustatud, see kas uus abipakett Kreeka jaoks avada või mitte, selgub tulevaste arutelude käigus ning siin on võimalus sõna sekka öelda ka rahvusparlamentidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles