Ligi: TTÜ kuratooriumi töörahu peaks olema taastatud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Alar Truu / Õhtuleht

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ütles Postimehele, et Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratooriumi uute liikmete nimetamisega peaks olema töörahu taastatud ning ta usub, et uues koosseisus enam teravusi ei teki.

Ligi selgitas, et kuratooriumisse valitud uued liikmed Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Okk on igati väärikad ja sõltumatud. «Ei ole nende seas ühtegi sugulast, parteikaaslast ega äripartnerit, nende puhul ei saa öelda, et äkki esindavad nad mõnda parteid või konkreetset poliitikut,» sõnas Ligi.

«Väino Kaldoja on TTÜ vilistlaskogu esimees, Ülo Jaaksoo on väga hea mainega akadeemik, Gunnar Okk on aga kõrgharidusele väga kaasa elanud ja tal on ka valmimas üks raport kõrghariduse ja teaduasutuste maastikust ning selle muutuste vajadustest,» põhjendas Ligi, miks tegi ta valitsusele ettepaneku just nemad kuratooriumi uuteks liikmeteks nimetada.

«Nad on tahtmist täis inimesed ja hea meelega annaks neile võimaluse,» lisas ta.

Ministri sõnul oli muudatuste eesmärgiks kuratooriumis töörahu taastamine ning tänase valitsuse otsusega peakski nüüd töörahu kuratooriumis taastuma.

«Olen otsusega kindlasti rahul. Olen täiesti kindel, et uues koosseisus on teravuste tekkimise tõenäosus väiksem,» lisas Ligi.

Ta toonitas, et edasised otsused langetab kuratoorium ise, sealhulgas valitakse uus esimees. Ligi ei avaldanud arvamust, kust võiks kuratoorium jätkata. «Mina tahaks, et pinged maha saaks. Arvamuse, kes oleks hea rektor ülikoolile, jätaksin samuti endale,» nentis Ligi.

Veel pole teada, millal uus koosseis kokku tuleb.

Valitsus kinnitas tänasel kabinetiistungil Ligi ettepanekul Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi koosseisus uuteks liikmeteks Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Okki.

Gunnar Okk ütles Postimehele, et vastab kõigile küsimustele siis, kui kuratooriumi esimene koosolek on ära toimunud.

Ülo Jaaksoo ei soovinud kommentaari anda, ta avaldas lootust, et ehk tulevikus. Väino Kaldojat ei õnnestunud Postimehel täna tabada.

Lisaks nõustus valitsus Ligi ettepanekuga, et senised liikmed ASi Swedbank juhatuse esimees Robert Kitt ning Tieto Estonia tegevjuht Anneli Heinsoo võiksid kuratooriumis jätkata.

Kuratooriumi koosseisu kinnitab viieks aastaks vabariigi valitsus korraldusega haridus- ja teadusministri ettepanekul.

Okk on Põhjamaade Investeerimispanga asepresident. Aastatel 1998–2005 oli ta Eesti Energia peadirektor. Väino Kaldoja on Silberauto omanik. Jaaksoo on informaatikateadlane, Eesti Teaduste Akadeemia liige ja Cybernetica ASi nõukogu esimees.

Valitsuse poolt TTÜ kuratooriumisse määratud neli liiget (Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo) esitasid 7. juulil haridus- ja teadusminister Jürgen Ligile avalduse tagasi astumiseks.

Kokku määrab valitsus kuratooriumisse viis liiget, ainsana ei soovinud tagasi astuda Heiti Hääl, kes on Jaak Aaviksoo rektoriks saamise vastu.

«Lahkumisavaldused on mu arvates põhjus vabastada kõik viis valitsuse määratud liiget ja kaaluda nii erinevaid uusi kui paari vana kooseisu kandidaati. See ei tohi põhineda kellegi rektorieelistusel, seniste liikmete puhul siiski aga ka hinnangul rollile sellise olukorra tekkimises,» lausus minister eelmisel nädalal.

TTÜ on omalt poolt kuratooriumisse valinud keemiaõppejõud Margus Lopi (Aaviksoo vastu) ja Andres Öpiku, sotsiaalteaduste professori Rainer Katteli (Aaviksoo vastu), endise finantsdirektori Ardo Kamratovi ja mehaanikaprofessori Renno Veinthali.

«Mina ei näe, et nad peaksid tagasi astuma,» ütles TTÜ praegune rektor Andres Keevallik.

Üks liige (professor Mart Saarma) on esitatud kuratooriumisse Eesti Teaduste Akadeemia poolt.

Keevallik arvas, et kui valitsus otsustab omalt poolt määrata uued liikmed, siis jätkab kuratoorium sealt, kuhu pooleli jäi. «Siis on uuesti otsustada, kas nad kinnitavad Aaviksoo või määravad kohusetäitja kuni aastaks.»

Keevallik selgitas, et kuratoorium võib määrata juba lihthäälteenamusega ametisse rektori asetäitja. Siis ei ole enam nõutav 2/3 häälteenamust.

Kuna asetäitja valitakse kuni aastaks, siis tuleks paralleelselt otsima hakata ikkagi ka uut rektorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles