Kokoitõ sõi oma sõnu Venemaaga ühinemisest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Kokoitõ plakat Lõuna-Osseetias.
Eduard Kokoitõ plakat Lõuna-Osseetias. Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Osseetia separatistide liider Eduard Kokoitõ teatas täna esmalt, et mässuliste vabariik ühineb põhjapoolsete rahvuskaaslastega ning hakkab kuuluma Vene Föderatsiooni, kuid hiljem väitis, et tema sõnu mõisteti valesti.

 

«Muidugi saame me Venemaa osaks,» ütles Kokoitõ tänasel kohtumisel rahvusvahelise diskussioonirühma Valdai esindajatega Sotšis, vahendasid agentuurid Interfax ja RIA Novosti.

Lõuna-Osseetia plaanitakse tema sõnul liita Põhja-Osseetiaga. «Me ei kavatse teha mingit iseseisvat Osseetiat,» toonitas ta samas, rääkides koosviibijatele, et selliseid soovitusi on talle antud läänest.

Kokoitõ sõnul olevat lääneriigid isegi lubanud tunnustada Tshinvali sõltumatust, kui loodaks iseseisev Osseetia. «Lääne eksperdid, politoloogid pakkusid meile, et me räägiksime Põhja-Osseetia ära lahkuma Venemaa koosseisust. Meile lubati tunnustust varem kui Kosovole,» seletas mees.

Lõuna-Osseetia juht ei vastanud küsimusele, kui kaua tema meelest võiks kesta mässulise vabariigi praegune «iseseisvus», ent teatas, et kõige tähtsam on praegu ajaloolise õigluse taastamine.

 «See on rohkem humanitaarne kui poliitiline probleem,» lisas ta, märkides seejuures, et kahe Osseetia ühendamine on ainus võimalus neile säilida rahvusena. «Ma rõõmustaksin väga, kui me oleme Venemaa koosseisus,» ütles Kokoitõ.

Lõuna-Osseetia on valmis suure naabriga ühinemiseks vajadusel pöörduma isegi Vene Föderatsiooni konstitutsioonikohtu poole. Kokoitõ rääkis tänasel arutelul ka seda, et osseedi rahvas ühines Venemaaga juba aastal 1774. «Me jääme truuks oma esivanemate vandele,» kinnitas mees.

 

Pärast selliste avalduste meediasse jõudmist ning kulutulena üle maailma levimist, üritas Kokoitõ oma sõnu siiski hiljem tagasi võtta, öeldes ajakirjanikele, et tema kommentaare diskussioonigrupis mõisteti valesti.

«Me ei plaani loobuda oma iseseisvusest, mille me saavutasime kolossaalsete ohvrite hinnaga, ning Lõuna-Osseetia ei kavatse astuda Venemaa koosseisu,» rääkis ta nüüd varasemale risti vastupidist juttu.

Kokoitõ tõdes, et «jah, Lõuna-Osseetias räägivad paljud Põhja-Osseetiaga ühinemisest Venemaa kooseisus ning selliste mõtete väljaütlemist ei saa keegi keelata», kuid rõhutas kohe seejärel, et «Lõuna-Osseetia ei plaani astuda Venemaa koosseisu ning kavatseb kujundada kõigi riikidega tsiviliseeritud riikidevahelised suhted rahvusvahelise õiguse raamides».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles