Jüri Pihl: ma ei pillu katteta lubadusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl
Jüri Pihl Foto: Liis Treimann

Sotside juhiks kandideeriva Jüri Pihli sõnul on tema eesmärgiks Sotsiaaldemokraatlik Erakond korda teha ja tööle saada ning ta ei karda raskeid otsuseid ega pillu katteta lubadusi.

Eesti sotsiaaldemokraate on sageli süüdistatud kas parempoolsete või Keskerakonna puudliks olemises. Mida lubate teha sellest seisusest vabanemiseks – kõigepealt Tallinnas ja seejärel võimalikus koalitsioonis Toompeal?

Kui erakonna toetus ei võimalda moodustada enamusvalitsust, siis on koalitsiooni moodustamine ainus võimalus eesmärkide elluviimiseks.

Eesti ühiskonnas on sotsiaaldemokraatlikul mõtteviisil kindlasti kasvuruumi ja minu eesmärk on viia erakond nii suure toetuseni, et jõuda tulevikus ka riigikogu valimistel finaalmängu.

Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal on olnud alati hea programm, kuid vahest ei ole osatud esitada tugevaid ja selgeid sõnumeid valijatele. Mõnikord oleme ka ise valimisvastutust kartma löönud.

Oma selge positsiooni kujundamine, konkreetsed sõnumid ja tegevus eesmärkide täitmiseks suurendab valijate usaldust ja võimaldab meil väikse venna rollist välja kasvada.

Viimased populaarsusküsitlused pole olnud teie erakonnale eriti roosilised. Kuidas kavatsete tuua sotsiaaldemokraadid enne märtsivalimisi taas pildile?

TNS Emori andmetel toetas veel veebruaris sotsiaaldemokraate 16 protsenti inimestest. Olen kindel, et pärast laupäeval toimuvat üldkogu, kui on taas selge, kes erakonda juhib, hakkab meie toetus taas kerkima.

Me ei pea muretsema liiga palju selle pärast, kuidas pildil olla, vaid selle pärast, et ühiskonnas arutletakse nende teemade üle, mis inimestele tegelikult olulised on: lastega seonduvad küsimused, millest sõltub meie riigi ja põlvkonna tulevik, kvaliteetne haridus, millest sõltub majanduskasv, tööhõive, hinnatõusuralli peatamine jne.

Kui me püüame keskenduda tegelike probleemide lahendamisele, mitte urgitseda pseudoküsimuste kallal, siis oleme ka valimiste mõttes pildil.

Milline on kõige põletavam probleem, mis vajab tänases Eestis lahendamist? Mis on kolm esimest sammu, mis tuleks olukorra parandamiseks astuda?

Tööpuudus on loomulikult kõige suurem probleem, sest sellest tulenevad veel paljud teised probleemid. Ilma uute töökohtade ja perede majandusliku kindlustundeta ei taastu Eestis sisetarbimine. Sisetarbimise praegune madalseis rõhub kohalikku väikeettevõtlust ega julgusta kuidagi looma uusi töökohti.

Riiklikud ettevõtlustoetused on tarvis siduda loodavate töökohtadega. Täiend- ja ümberõppe rahastamise skeem peab valmistama ette spetsialiste loodavatele töökohtadele. Töökohti loob ka suurem riigitellimus, näiteks on raskel ajal mõistlik laiendada riigilaenude toel tee-ehitust ja raudteede remonti.

Kuigi sotsiaaldemokraadid pooldavad traditsiooniliselt rikastelt raha ära võtmist ja vaestele laiali jagamist, pole Eesti sotsid praktikas tegudeni jõudnud. Miks see nii on ja kuidas plaanite seda lahendada?

Tugevat sotsiaalpoliitikat ei ole võimalik teostada ilma tugeva majanduspoliitikata. Olen välja pakkunud seitse majanduspoliitilist meedet, mille täitmisel on meil võimalik ka heal tasemel sotsiaalprogrammi pakkuda.

Eduka majanduse nurgakivi on tasuta haridus. Kvaliteetne haridus peab olema kättesaadav alusharidusest doktorikraadini, sõltumata rahakoti paksusest. Ilma uute töökohtade ja perede majandusliku kindlustundeta ei taastu Eestis sisetarbimine.

Vajame riiklikku arengukava uute eksporditurgude hõivamiseks. Eesti välispoliitika tuleb rakendada meie ekspordi vankri ette. Vajalik on mõistlik eelarvepoliitika, mille puhul on oluline eelarve stabiliseeriv roll. Majanduse kuumenemisel peab eelarve olema tugevas ülejäägis, majanduse jahtumisel võib eelarve olla puudujäägis.

Langetame vähemkindlustatute maksukoormust ja pikendame töötute kindlustusperioodi. Langetame sotsiaalselt tundlike kaupade käibemaksu. Peame loomulikuks riigi osalemist innovaatilistes arendusprojektides ja tähtsate infrastruktuuriettevõtete jätmist riigile.

Pooldame Euroopa viisavabadust idapartnerlusriikide – Gruusia, Ukraina ja Moldovaga, aga ka Venemaaga.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna häda on olnud karismaatilise ja usutava liidri puudumine. Miks arvate, et just teie olete parim juht sotsiaaldemokraatidele ja seega partei säravaim peaministrikandidaat?

Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal on olnud väga häid esimehi, kelle peamises tugevuseks on olnud sõnaseadmisoskus. Mina eristun selle poolest, et olen eelkõige tegudeinimene. Ka oma varasematel positsioonidel olen seadnud raskesti saavutatavaid eesmärke ja nendeni järjekindla tööga jõudnud.

Ma ei ole mugavusjuht ega kohaneja, kes sätib tüüri juurde saades end pärivoolu kulgema, kes ei tee otsustusi ega ettepanekuid, mis on rasked ja mis vastuseisu tekitavad. Minu eesmärk on Sotsiaaldemokraatlik Erakond korda teha ja tööle saada. Kui selle ära teeme, siis valimisedu antakse meile pealekauba.

Ma ei pillu katteta lubadusi. Kuulun nende inimeste hulka, kes mõtleb läbi, mis on tarvis teha, siis käärib käised üles ning teeb selle ära. Tegudeinimesi vajab nii erakond kui ka valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles