Kodanikuühendused: Ligi saab ministrina hästi hakkama, teistele jagub kriitikat

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna, SDE ja IRLi valitsus.
Reformierakonna, SDE ja IRLi valitsus. Foto: Sander Ilvest

Kuigi paljude kodanikuühenduste arvates on sada päeva valitsusliikmete hindamiseks liiga lühike aeg, jagub neil kõige vähem kriitikat haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi suhtes.

Urmas Reinsalu

Foto: Mari Luud / Õhtuleht

Eesti LGBT (lesbi, gei, bi, trans) ühingu presidendi Helen Talalaeva kommentaar:

Justiitsministri tööga me täna kindlasti rahul ei saa olla. Arvestades seda, et valitsuse ülesanne on seaduseelnõusid koostada ja justiitsminister on kooseluseaduse rakendussätted teadlikult tähelepanu alt välja jätnud, siis sellega ei saa rahul olla. See on tema töö, et need sätted saaksid rakendatud.

Justiitsministeeriumi laual on pikalt olnud ka karistusseadustiku muutmine vaenuõhutamist puudutavates küsimustes. Praegune minister pole seda kommenteerinud, kuid aeg oleks sellega edasi liikuda.

Praeguse põhjal pole Urmas Reinsalu tegevusest küll midagi positiivset välja tuua. 

SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse esimehe Varro Vooglaiu kommentaar:

Praegune minister pole palju avalikkuse tähelepanu keskmes olnud, seega on keeruline midagi arvata.

Kooseluseaduse osas, mida siin oodata on? Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on pidevalt olnud seisukohal, et nemad selle seaduse vastuvõtmist ei toeta. Rakendussätted lahutati sügisel materiaalosast ja vastu võeti ainult pool seadust. Väga narr on oodata, et IRLi minister hakkaks ülejäänud poolt omal initsiatiivil vastu võtma. Minu meelest ta tegutseb kooskõlas nende põhimõtete ja seisukohtadega, mida ta on pidevalt väljendanud ja ma ei näe küll siin mitte midagi halba.

Loomulikult on see positiivne, sest tegemist on seadusega, mida suurem osa ühiskonnast ei toeta. Seni kuni ei ole võetud vastu rakendussätteid, seni seadus ka ei jõustu ja see on positiivne.

See oli kooseluseaduse eestvedajate enda otsus, et poolik seadus vastu võtta ja see laualt ära saada. Selle menetlemisel teadsid kõik osapooled, et rakendussätted vajavad vähemalt 51 riigikogu liikme poolthäält. Kuna seda ei olnud võimalik saavutada, siis otsustati seadus poolitada, et 40 häälega vähemalt midagi läbi suruda.

Margus Tsahkna ja Hanno Pevkur

Foto: TEET MALSROOS ÕHTULEHT

MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimehe Eero Jansoni kommentaar:

Ütleme niimoodi, et esimese saja päeva jooksul on valitsuse poolne kommunikatsioon kogu selle pagulastemaatika osas ikkagi mõlemat jalga longanud. Kommunikatsioonipool ongi kõige kriitilisem möödapanek viimase kolme kuu jooksul. Kogu pagulastemaatikat seletav funktsioon langes suuresti vabaühenduste õlule. Valitsus ja ministeeriumid ei reageerinud ühiskonnas tekkinud hüsteeriale piisavalt kiiresti. Nüüd on toimunud nagu mingisugune ärkamine.

Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Alguses oleks tulnud selgitada, mida Euroopa Komisjoni kvoote puudutav ettepanek täpselt sisaldab ja mis sellega kaasneb. See tuli kõigile hästi ootamatult ja seda ei kommenteeritud piisavalt hästi.

Ma arvan, et hüsteeriat oleks saanud vaos hoida.

Jürgen Ligi

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Eesti Haridustöötajate Liidu esimehe Reemo Voltri kommentaar:

Sada päeva on nii lühike aeg, et raske on mingit hinnangut anda. Positiivne on see, et algatatud on seadusemuudatus õpetajate õiguste edendamiseks ja kaitsmiseks.

Oleme alustanud ka palgaläbirääkimisi, selles osas näen, et ühisosa on meil olemas, kuid konkreetseimad samme pole jõutud lihtsalt astuda. Minu meelest on praegune minister koostöötahteline inimene.

Kui ta ministriks sai, eks meil kõigil oli väike kartus või nõutus, et mis saama hakkab, kuid  praeguseks hetkeks pole ta millegi negatiivse või ebameeldivaga hakkama saanud. Pigem on meie koostöö positiivne. Kõik on olnud konstruktiivne.

Urve Palo ja Kristen Michal

Kaubandus- ja tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi kommentaar:

Foto: Kristjan Teedema

See periood ei ole olnud ülemäära pikk, ministritel on tegemist keeruliste valdkondadega ja tahaks loota, et järgnevad kuud, miks mitte ka aastad, näitavad rohkem, mida ja kuidas on keegi suuteline tegema.

Foto: TEET MALSROOS ÕHTULEHT

 Eks me kõik anname endale aru, et suurte poliitikate ja muudatuste elluviimine võtab üksjagu aega. Ma arvan, et mõlemad on väga võimekad ministrid ja küll nad oma ülesannetega hakkama saavad.

Hetkel mul neile midagi ette heita ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles