Vene saatkonna ette toodi paberlennukeid MH17 ohvrite mälestuseks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liikumine Open Russia kutsus üles inimesi tooma täna Vene saatkondade juurde paberlennukeid, et mälestada aastatagust lennuõnnetust Vene-Ukraina piiril, mis nõudis 298 inimese elu. Ka Tallinnas asuva Vene saatkonna ees oli märgata paberlennukeid.

Täna täitub aasta päevast, kui Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Amsterdami reisilennuk Boeing 777 lend MH17 tulistati alla Ida-Ukrainas separatistide kontrolli all oleva Hrabavo küla lähedal. Kõik pardal olnud inimesed hukkusid.

Paberlennukite kampaania korraldajaks oli liikumine Open Russia eesotsas Vene ärimees ja opositsionäär Mihhail Hodorkovskiga.

Kahtlustuste kohaselt tulistati Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lennuk alla, kuid nii Ukraina võimud kui separatistid eitasid oma seotust.

Ukraina välisministeerium saatis pärast Malaisia lennuki allakukkumist ajakirjanikele lingi videole, mis viitas väidetavalt, et lennutragöödia taga võisid olla separatistid.

Ida-Ukraina separatistid süüdistasid lennuki allatulistamises Ukraina armeed, kinnitades, et neil endal puudusid relvad sellise rünnaku läbiviimiseks.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmusseni sõnul oli reisilennuki allatulistamine sõjakuritegu. Hollandi ekspertide hinnangul polnud lennukatastroofi puhul tõendeid, nagu oleks selle võinud põhjustada tehniline või inimlik viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles