Aaviksoo: võidusamba hinnaks jääb 99,3 miljonit krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Postimees.ee fotomontaaž

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul läheb tuleval aastal Tallinnas Harjumäel avatav Vabadussõja võidusammas maksma 99,3 miljonit krooni.

Aaviksoo ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et kõik olulisemad hanked on tehtud ja lepingud sõlmitud ning lisaks varem eraldatud 50 miljonile kroonile, andis valitsus täna võidusamba rajamiseks veel 49,3 miljonit krooni.

Minister märkis, et selle hinna sees on ka täiendavad kulutused, mis tekkisid näiteks parkimiskohtade sulgemisega, puude asendusistutamisega ning Harjumäe täiendava tugistamisega.

Aaviksoo sõnul on klaassammast valmistav Tšehhi firma valmis monumendi püsti panema ka juba algsel tähtajal ehk tänavu 28. novembril, kuid lisas, et sel aastal seda siiski ei juhtu.

«Millal toimub selle pidulik avamine, siis selle koha pealt ma täna ei sõna ei võtaks,» lausus minister. «Usun, et see toimub enne suuri suvepuhkuseid järgmisel aastal, sobivaid tähtpäevi on selle perioodi sees olemas.»

Aaviksoo märkis, et tšehhidega on kõik põhilised vaidlused lõppenud ning jäänud on veel läbirääkimised üksikute detailide osas.

«Ma loodan väga, et ka läbirääkimised Tallinnaga ehitusloa osas jõuavad lõpuni,» lausus minister. Linn on monumendi rajamise ehitusloa jaganud kolmeks ning kaks luba on ministeerium linnalt ka saanud.

See tähendab, et praegu saab ehitada samba vundamenti ja teha selle ümbrust puudutavaid töid, kuid klaassammast ennast veel püstitada ei tohi. Selleks tuleb ministeeriumil saada linnalt ka kolmas luba.

Aaviksoo sõnul toimub 20. septembril ehk tuleva nädala laupäeval monumendi nurgakivi panek. Ta lisas, et vundamendi püstitamise kulud katab sihtasutuse Vabaduse monument kogutud annetused, mida on kokku 2,5 miljonit krooni.

«Rahva annetustega on pandud sellele sambale vundament,» lausus kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles