Pantvangi juurde granaadi heitnud eriüksuslast võib oodata karistus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Norgrove
Linda Norgrove Foto: SCANPIX

USA eriüksuslast, keda kahtlustatakse pantvangistatud Briti abitöötaja kogemata tapmises vabastamisoperatsiooni käigus, võib oodata karistus, vahendab AFP anonüümsete allikate teadet.


Mereväe eriüksuslane, keda kahtlustatakse pantvangi kinnipidamiskohta granaadi heitmises, ei informeerinud sellest esialgu oma ülemusi. NATO ametnikud uurivad, kas just see granaat tappis möödunud reedel 36-aastase britist abitöötaja Linda Norgrove’i.

Alguses oletasid USA ja NATO ametnikud, et Norgrove’i tappis tema vangistaja suitsiidivesti plahvatus. Alles operatsioonivideo ülevaatamisel märkasid komandörid, kuidas üks Norgrove’i vabastama saadetud sõdureist heitis pantvangistajate majja granaadi.

Karistus võib eriüksuslast oodata just seetõttu, et ta ei teavitanud ülemusi granaadi heitmisest ise.
Kui Norgrove’i vabastama läinud USA mereväe eriüksuslased pantvangistajate maja ründasid, suutis abitöötaja end vangistajate käest lahti rabeleda ja lamas looteasendis, vältimaks kannatada saamist, kirjutas Briti ajaleht Guardian. Sõdur aga ei näinud teda ja heitis granaadi tema varjumiskoha lähedale. See plahvatas Norgrove’i kõrval.

Septembri lõpus röövitud abitöötaja päästeoperatsiooni alustati kiirkorras tema vangistajate raadioside pealtkuulamisel saadud info tõttu. Sellest selgus, et inimröövlid plaanisid Norgrove’i tapmist.

Teda päästma suundunud eriüksuslased saabusid sündmuspaigale enne koidikut, laskudes alla helikopterilt. Operatsiooni juhtinud komandörid jälgisid sündmusi otsevideo vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles