Ossinovski: ettepanekuid koalitsioonileppe muutmiseks laekus üle 150

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus kogunes täna õhtul arutama ettepanekuid koalitsioonilepingu muutmiseks. Sotside esimees Jevgeni Ossinovski ütles enne koosolekut ajakirjanikele, et erakonna piirkonnaorganisatsioonidelt laekus üle 150 muudatusettepaneku, mis puudutavad peamiselt maksupoliitikat ja ääremaastumise vähendamist.

«Tänase seisuga on Sotsiaaldemokraatlik Erakond teinud tõsist tööd. Piirkondadest on laekunud üle 150 muudatusettepaneku,» ütles Ossinovski, kelle sõnul puudutab enamik neist majanduse elavdamist ja arengut ning aktiivsemat majanduse regionaalpoliitikat ja ääremaastumise vähendamist.

«Kindlasti saab tänane koosolek olema väga põhjalik ja pikk, kus me kõik need ettepanekud läbi arutame ja kindlasti jõuame ka omalt poolt sellise koondlähenemiseni, mida me siis lähipäevil ka koalitsioonipartneritega arutama asume,» nentis Ossinovski.

Sotside esimehe sõnul on ettepanekud kantud murest Eesti tuleviku pärast. «Tegelikult ju näeme, et Eesti rahvaarv jätkuvalt väheneb ning väljarände ja vananemise tulemusena kuivab ka meie tööturg kokku, mis tähendab seda, et majandusareng ja ettevõtluse konkurentsivõime on selgelt pärsitud, ja loomulikult seesama ääremaastumine,» rääkis ta.

Ossinovski sõnul on seni räägitud väikeste valdade väljasuremise ohust, kuid praegu on suureks probleemiks, et ka maakonnakeskused on järjest tühjenemas. «Kui tänased tendentsid jätkuvad, siis aastaks 2040 elab Järvamaal vähem inimesi kui Viimsi vallas,» tõi ta näite.

Enamik sotside piirkonnaorganisatsioone oli Ossinovski kinnitusel selgelt seda meelt, et hääbumine ei saa olla Eesti valik. «Meie võimuses on tänaseid trende oluliselt muuta ja meil ei ole aega sellega kolm või viis aastat oodata.»

Maksumuudatustest rääkides sõnas Ossinovski, et Eesti senine maksusüsteem koormab kõige rohkem kuni keskmise palga eest töötavaid inimesi, hoides seejuures jõukamate inimeste maksukoormust väga madalal. «Selle tulemusena antakse kindlasti lisatõuge ka väljarändele ja arvan, et Eestil tasuks kriitiliselt ja avatud pilguga seda süsteemi analüüsida,» selgitas ta, et tuleb leida lahendusi tööinimeste sissetulekute suurendamiseks.

Küsimusele, kas sotside ettepanekud võivad viia koalitsiooni lagunemiseni, vastas Ossinovski, et usub, et mure neis suurtes küsimustes on kõikidel Eesti erakondadel ühine ning neile teemadele sisulist lahendust tahavad leida kõik.

«Loomulikult koalitsioonipartneritelt tuleb ka omapoolseid ettepanekuid, kuidas olukorda lahendada, see on täiesti normaalne, aga oleme kokku leppinud, et selle nädala jooksul alustame selle protsessiga, et analüüsime, missuguseid ettepanekuid on tehtud, ja millises ruumis suudame kokku leppida,» lisas Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide piirkonnaorganisatsioonid panid möödunud nädala jooksul kirja oma ettepanekud koalitsioonileppe täiendamiseks. Täna kogunenud juhatus vormistab ettepanekud ühtseks paketiks ja volitab erakonna esimeest Jevgeni Ossinovskit suhtlema teiste parlamendierakondade esimeestega, et leida ideedele toetust.

Vaata lähemalt videost, mida Ossinovski veel enne juhatuse koosolekut rääkis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles