Eesti võtab esimeses etapis vastu 150 Vahemere kriisi pagulast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Toomas Huik / Postimees

Esmaspäeval Brüsselis toimunud erakorralisel Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel kinnitati Euroopa Ülemkogu otsus 60 000 pagulase abistamiseks ning tehti vahekokkulepe, mille järgi võtab Eesti esimeses etapis vastu 150 Vahemere kriisi pagulast.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul oli tegemist väga pingelise ja emotsionaalse aruteluga, kuid kokkuvõttes olulise edasiminekuga Vahemere kriisi leevendamiseks, teatas siseministeeriumi esindaja BNSile. «Õhtuks olid riigid valmis ümber paigutama ja -asustama kokku ligi 55 000 inimest, millest Eesti osa moodustab kahe aasta jooksul 150 inimest. Samas Euroopa Liidu valitsusjuhtide seatud eesmärk 60 000 pagulase abistamiseks veel ei täitunud ning arutelu jätkub aasta lõpus.»

Pevkur lisas, et arvestades lõpp-eesmärgist puudu jäänud ligi 5 000 abistamist vajavat inimest, võib hinnata, et Eestil tuleb täiendavalt vastu võtta veel 20-30 pagulast.

Aitamaks Kreekal ja Itaalial toime tulla suureneva rahvusvahelise kaitse taotlejate arvuga, avaldas Euroopa Komisjon 27. mail ettepaneku, millega rakendatakse Euroopa Liidu aluslepingus toodud võimalust ajutiseks hädaolukordadele reageerimise mehhanismiks.

25.˗26. juunil toimunud Euroopa Ülemkogul otsustati liikmesriikide vabatahtlik osalemine programmis, et paigutada Kreekast ja Itaaliast ümber 40 000 rahvusvahelise kaitse taotlejat ning asustada kolmandates riikides paiknevatest ÜRO pagulaslaagritest ümber 20 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles