Lobjakase hinnangul on Eesti pagulaskvoot asjakohane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitikavaatleja Ahto Lobjakas.
Poliitikavaatleja Ahto Lobjakas. Foto: SCANPIX

Poliitikaanalüütiku ja kolumnisti Ahto Lobjakase hinnangul võib Eesti 150 inimeseni ulatuvat vabatahtlikku pagulaskvooti pidada asjakohaseks ja kõige olulisem on pagulaste vastuvõtmisega pretsedendi loomine.

Pagulaste ümberasustamise ja ümberpaigutamise kava järgi võtavad Eestist vähem pagulasi vastu üksnes Malta ja Ungari. Lobjakas ütles BNS-ile, et need kaks riiki ei lähe siiski arvesse, kuna tegemist on riikidega, kuhu pagulased vastavalt üle Vahemere ja läbi Serbia Euroopa Liidus esimesena jõuavad.

«Eestis ei ole seda situatsiooni, kuna meil Venemaa poolt ei tule peale inimesi sellisel moel, et meil oleks probleemi, et teised saadavad meile tagasi,» sõnas Lobjakas.

Eesti 150 inimeseni ulatuv vabatahtlik pagulaskvoot on Lobjakase hinnangul lähiriikide kontekstis vastuvõetav. «Meil on teada, et vastuvõtu võimalused on väikesed ja ei ole mõtet süsteemi lõhki lasta,» ütles Lobjakas. «Minu arvates on see hea kompromiss,» lisas ta.

«Oluline on esimeses järjekorras see kavatsus, mitte niivõrd tingimata selle teostuse ulatus,» sõnas Lobjakas. «Nüüd juurdub põhimõte, et Eestil on solidaarsus kannatavate inimeste vastu ning teiseks Euroopa Liidus ja me oleme selle pretsedendi loonud. See pretsedent on minu jaoks kõige olulisem üldse,» lisas ta.

Kui Eesti võtab pagulaste ümberpaigutamise raames vastu 130 ja ümberasustamise raames 20 pagulast, siis Malta vastavad arvud on 60 ja 14 ning Ungari ei võta ei ümberpaigutamise ega ümberasustamise raames vastu mitte ühtegi pagulast. Läti võtab ümberpaigutamise raames vastu 200 ja ümberasustamise raames 50, Leedu vastavalt 255 ja 70, Soome 792 ja 293 ning Rootsi 1369 ja 491 pagulast. Pagulaste hinnanguline arv ühe miljoni elaniku kohta oleks seega Eestis 115, Maltal 185, Lätis 125, Leedus 112, Soomes 201 ja Rootsis 194.

Kõige enam võtavad pagulasi ümberpaigutamise ja ümberasustamise raames vastu Saksamaa, Prantsusmaa ning Holland. Saksamaa võtab ümberpaigutamise raames vastu 10 500 ja ümberasustamise raames 1600, Prantsusmaa vastavalt 6752 ja 2375 ning Holland 2047 ja 1000. Pagulaste hinnanguline arv ühe miljoni elaniku kohta oleks Saksamaal 149, Prantsusmaal 137 ja Hollandis 181.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles