Kokku kutsutakse Valgamaa loomatauditõrje komisjon

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu maaelukomisjon kogunes erakorraliselt arutama sigade Aafrika katkuga seonduvat, suure kriitika alla sattusid maaeluminister Urmas Kruuse ja veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Foto on illustratiivne.
Riigikogu maaelukomisjon kogunes erakorraliselt arutama sigade Aafrika katkuga seonduvat, suure kriitika alla sattusid maaeluminister Urmas Kruuse ja veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Seoses sigade Aafrika katku esimeste leiuga Valgamaa koduseal kutsutakse esmaspäeval kokku maakonna loomatauditõrje komisjoni, kus tehakse olukorrast ülevaade ja arutatakse edasist tegevuskava.

Sotsiaal- ja tervishoiutalituse juhataja maavanema ülesannetes Ülla Visnapuu toonitas, et väga oluline on jälgida kehtivaid bioohutusmeetmeid. «Olukord on väga tõsine. Seepärast on oluline, et kõik inimesed, eriti seene- ja marjulised oleksid hoolikad ning ei siseneks taudipunkti territooriumile. Sama reegel kehtib ka ajakirjanikele ja fotograafidele,» rääkis Visnapuu.

«Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Samuti peab iga loomapidaja järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta,» lisas ta.

Maavanema korraldusega kehtestati Valga maakonnas Taheva vallas Koikküla külas avastatud loomapidamishoones karantiin ning kehtestati kitsendused ohustatud tsoonis 3 km raadiuses ümber taudikolde ja järelevalvetsoonis 10 km raadiuses ümber taudikolde.

Foto: Valga maavalitsus

Vastavad kitsendused koos kaardiga on leitavad Valga maavalitsuse kodulehelt ja edastatud kõigile omavalitsustele levitamiseks ning teavitustööks. 

Taheva vallas Koikkülas asuvas ühe koduseaga farmis avastati looma haigestumine 16. juulil ja kaks päeva hiljem loom suri. 21. juuli hommikul kinnitas Veterinaar- ja Toiduamet sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi Valgamaa koduseal. Vastav hoone puhastatakse ja desinfitseeritakse ning taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult Veterinaar- ja Toiduameti poolt volitatud isikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles