Sinimägedel toimub järjekordne mälestusüritus

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimäed
Sinimäed Foto: Karli Saul/SCANPIX

Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenaderimäel kogunevad laupäeval 20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranid ja vabadusvõitlejad, et mälestada Sinimägede lahingutes langenud sõdureid.

20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide ühenduse juhatuse esimehe Mauri Kiudsoo sõnul saab traditsiooniline kokkutulek alguse 25. juulil kell 11 ning sinna on oodata kuni tuhandet inimest. «Täpset osavõtjate arvu on raske prognoosida, kuid tavaliselt on see jäänud 500-1000 vahele,» ütles ta.

Kiudsoo sõnul on sinimägedel sõdinud veteranidest elus veel kümneid sõdureid, kuid mälestusüritusele on oodatud ka teised vabadusvõitlejate organisatsioonid. «Näiteks Vabadusvõitlejate Liit käib tavaliselt kohal ning teised üle-eestilised organisatsioonid samuti,» sõnas ta. «See ei ole ainult Sinimägedes toimunud lahingute mälestamine, vaid kaitselahingute üldine mälestusüritus,» selgitas Kiudsoo.

Kuna tegemist on üritusega, kuhu võivad sattuda ka venemeelsed provokaatorid, palgatakse ka sel aastal mälestusüritusele korda tagama turvafirma. «Meil on poolkinnine üritus ja seega saame ebakorrektselt käituvad inimesed tagasi saata,» märkis Kiudsoo. «Kui inimene oma välimuse ja käitumise poolest massiüritusele ei sobi, saadetakse ta minema,» kinnitas ta ning lisas, et seekord peavad end üritusele registreerima ka kutset mittesaanud meediaväljaannete esindajad.

Vaivara vallavanema Veikko Luhalaiu sõnul ei ole valda ühegi teise provokatiivse sisuga ürituse toimumisest teavitatud. «Tänase seisuga ei ole ühtegi meeleavaldust ega sellekohast taotlust 25. juuliks registreeritud,» ütles ta, lisades et mälestusürituse korraldajad on igal aastal kõigega väga hästi toime tulnud.

«See on aastate lõikes olnud üks väheseid üritusi, kuhu vald ei ole pidanud sekkuma,» rääkis Kiudsoo. «Alati on seaduse normidele vastava korrapidamisega hästi hakkama saadud. Kõik on väga heal tasemel nende enda poolt organiseeritud, alustades parkimisest ja liikluskorraldusest ning lõpetatuses väravakontrolli kehtestamisega,» kiitis vallavanem mälestusürituse korraldajaid.

Üritusel kõnet pidada soovivad osalejad peavad end eelnevalt registreerima. «Kõnede jaoks eraldatud aeg on piiratud ja ürituse korraldajad jätavad endale õiguse kõnelejaid valida,» rääkis Kiudsoo, rõhutades, et sõnavõtud peaksid seonduma konkreetse mälestusüritusega. «Tegemist on üritusega, kus poliitilisi tekste kuulda ei tahaks,» lisas ta.

Mälestusüritus on pühendatud Sinimägede suurlahingus langenud sõjameestele. Tänavu möödub sündmusest 71 aastat ning Sinimägede lahingute näol on tegemist ohvriterohkeimate Eesti pinnal peetud heitlustega. Paljudele sõduritele on need mäed ka viimseks puhkepaigaks.

Veteranide kokkutulekut on Sinimägedel peetud juuli viimasel nädalal alates 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles