Ühendriikides mõisteti küberkuritegude eest vangi kolm Eesti kodanikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn kummituskliki kohtuprotsessi osalised Harju maakohtus.
Nn kummituskliki kohtuprotsessi osalised Harju maakohtus. Foto: Liis Treimann

Ühendriikides mõisteti eile vangi kolm Eesti päritolu meest, kes tunnistati süüdi osalemise eest internetiskeemis, mis mõjutas rohkem kui nelja miljonit arvutit sajas eri riigis, teatasid võimuesindajad.

Kohus mõistis 35-aastasele Timur Gerassimenkole nelja-aastase vanglakaristuse ning 37-aastasele Dmitri Jegorovile ja 31-aastasele Konstantin Poltevile veidi üle kolmeaastased vanglakaristused internetikelmuse eest, mis leidis aset aastatel 2007-2011, kuni mehed Eestis vahistati. Gerassimenkole mõisteti ühtlasi trahviks 2,5 miljonit USA dollarit. Jegorov ja Poltev peavad kumbki hüvitama miljoni dollari suuruse summa.

Kohtunik Lewis A. Kaplan märkis Manhattani föderaalkohtus karistusi välja kuulutades arvutikuritegevuse kasvu kogu maailmas.

«Sel suvel on raske olnud kätte võtta ajalehte, kus järjekordsest küberkuriteost ei kirjutataks,» ütles Kaplan selgitades vajadust karistada taolisi seaduserikkumisi karmilt, kuigi süüalused väljendasid kahetsust.

Kõik kolm meest kahetsesid enne süüdimõistmist oma kuritegusid.

Kummituskliki ehk inglise keeles ghost clicki nime kandva programmiga miljoneid arvuteid endale raha teenima pannud arvutispetsialist Vladimir Tšaštšin tunnistas end juuli alguses Manhattani föderaalkohtus süüdi. Tšaštšin tunnistas süüd vandenõus arvutisse sissetungimiseks ja vandenõus internetipettuse toimepanemiseks. Karistuse määramine leiab aset 14. oktoobril.

«Teadsin, et mida ma teen on väär,» ütles Tšaštšin USA kohtunikule Michael H. Dolingerile, kui ta kirjeldas 2007.-2011. aastani kestnud skeemi.

Kohtupaberitest võis lugeda, et Tšaštšin lõi 2002. aastal seaduslikult ettevõtte Rove Digital ning asus 2007. aastal kasutama seda veebis reklaamipettuse toimepanemiseks pärast pahavara saamist Venemaal asunud kaaslastelt.

Süüdistuse kohaselt nakatasid Tšaštšin (35) ja tema kaasosalised 2007.-2011. aastani pahavaraga üle nelja miljoni arvuti enam kui 100 riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

USA prokuröri Preet Bharara sõnul teenisid Tšaštšin ja tema kaaslased skeemi abil üle 14 miljoni dollari ebaseaduslikku tulu.

Prokuröride sõnul asus üle 500 000 nakatunud arvutitest Ühendriikides. Nende seas oli ka USA valitsusametite, haridusametkondade, mittetulundusühingute, ettevõtete ja üksikisikute arvuteid.

Tšaštšin anti Ühendriikidele välja mullu oktoobris pärast kaks aastat kestnud USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ja Eesti ametivõimude juurdlust.

Veel viis USA kriminaalmenetluse raames süüdistuse saanud Eesti kodanikku - Timur Gerassimenko, Konstantin Poltev, Dmitri Jegorov, Aleksei Aleksejev ja Anton Ivanov - olid Ühendriikidesse toimetatud juba varem ning neli neist on ennast ka süüdi tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles