Venemaa tahab raketikilbi osas garantiisid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov surumas pressikonverentsil kätt Poola kolleegi Radek Sikorskiga.
Vene välisminister Sergei Lavrov surumas pressikonverentsil kätt Poola kolleegi Radek Sikorskiga. Foto: AP / Scanpix

Vene välisministri Sergei Lavrovi sõnul peavad nii USA kui selle liitlased Euroopas esitama Moskvale veenvad tagatised, et plaanitud raketikilp ei ole suunatud Venemaa vastu.

 

Poola visiidile saabunud Lavrov kinnitas, et venelased on valmis tõsisteks läbirääkimisteks sellel teemal, vahendas Reuters. Ta kutsus samal ajal läänt üles tunnistama ka «uut reaalsust» Kaukaasias ning järgima Moskva otsust tunnustada iseseisvate riikidena Gruusia provintse Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat.

Vene välisminister toonitas ajalehele Gazeta Wyborcza, et kui Ühendriigid ja Poola garanteerivad, et Euroopa raketitõrjebaas ei ole sihitud Venemaale, siis ollakse ka Moskvas valmis kaaluma konkreetseid ettepanekuid. «Kuid me peaksime rääkima garantiidest, mitte kosmeetilistest poliitilistest žestidest,» lisas ta seejuures.

Gruusia konflikti ja raketikilbi kõrval on kolmandaks tähtsaks teemaks Lavrovi visiidi kavas energiatarned, sealhulgas Nord Streami gaasijuhtme rajamine Läänemerre.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles