Kinni kiilunud tüüriga purjejaht vajas abi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikud abistasid Ruhnu lähistel kinni kiilunud tüüriga purjejahti.
Vabatahtlikud abistasid Ruhnu lähistel kinni kiilunud tüüriga purjejahti. Foto: Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste

Täna lõppenud Muhu Väina regatt möödus Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste vabatahtlikele merepäästjatele rahulikult, võistluseväliselt abistas aga Ruhnu üksus kinni kiilunud tüüriga purjejahti ning Vormsi vabatahtlik merepäästeühing toimetas Vormsilt mandrile terviseprobleemidega mehe.

Muhu Väina regatt möödus vabatahtlikele merepäästjatele rahulikult – merepäästjate abi vajati päris regati alguses, kui esmalt teatati purunenud mastiga purjejahist ning seejärel tuli teade juba terviseprobleemidega tütarlapsest ühe jahi pardal.

Nimelt võttis regati korraldaja ühendust regatti sel hetkel turvanud Tallinna Vabatahtliku Merepäästega, kes teavitas olukorrast merevalvekeskust. Kuna mastita jaht oli võimeline ise Tallinna suunduma, evakueeris vabatahtlik merepäästeüksus teise abi vajanud jahi pardalt mandrile kolm isikut.

Kuigi ka regati teistel etappidel tuli ette õnnetusi, näiteks käisid mitmedki jahid kivides, siis Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste ühingute abi enam regatiga seonduvalt ei vajatud. Regativäliselt vajati aga vabatahtlike merepäästjate abi nii Vormsil kui Ruhnu lähistel.

Reedel, 24. juulil kella 17.10 ajal teatati Ruhnu Ringsu sadama ülevaatajale, et Ruhnust kümnekonna miili kaugusel vajab abi purjejaht, mille tüür on kinni kiilunud. Jahile läks abi osutama Muhu Merepääste Seltsi Ruhnu üksus, kes pukseeris abi vajanud purjealuse koos kuue inimesega pardal Ringsu sadamasse.

Merepäästeüksuse juhi sõnul oli tegemist juba teise korraga, kui sama alus abi vajas – aasta tagasi osutati Ameerika lipu all sõitnud lätlasest omaniku jahile samuti abi. Sel korral selgus, et tegemist on rendijahiga, millel pole seega juba aasta tagasi olnud probleemi kõrvaldatud.  

Laupäeval, 25. juulil veidi enne kella 16 vajas Vormsi Merepääste Seltsi abi kiirabi. Häirekeskusest teatati vabatahtlikele merepäästjatele, et Vormsilt on vaja mandrile toimetada terviseprobleemidega mees. Merepäästeselts võttis oma päästepaadile abivajaja ja meedikud ning toimetas nad mandrile, kus oli vastas kiirabi.

«Kindlasti näitab järjekordne väljakutse, et merekiirabi teenust on väikesaarte ja mandri vahele vaja,» ütles Vormsi merepääste seltsi kõneisik Urmo Pollisinski. «Vabatahtlik merepääste on sobivate aluste olemasolul alati valmis merekiirabi teenust osutama ning kaasa aitama oma kogukonna ja külaliste turvalisuse tõstmisele, ent kahjuks pole meil senini õnnestunud riiklike instantsidega merekiirabi teenuse osutamiseks lepingut sõlmida,» nentis ta, samas avaldades lootust, et selle navigatsioonihooaja jooksul saab leping siiski allkirjastatud.

Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste on asutatud 2010. aastal eesmärgiga ühendada vabatahtlikke mere- ja järvepäästeühinguid. Hetkel on sidusorganisatsiooniga liitunud 18 ühingut üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles