Balti riikide siseministrid arutasid Tallinnas sisejulgeoleku alast koostööd

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Marko Pomerants
Siseminister Marko Pomerants Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel nädalal, 14.-15. oktoobril Tallinnas toimunud kohtumisel arutasid Eesti siseminister Marko Pomerants, Läti siseminister Linda Mūrniece ning Leedu siseminister Raimundas Palaitis Balti riikide koostööd eelseisvaks Schengeni hindamiseks valmistumisel.

Seekordsel kohtumisel peatusid kolme Balti riigi ministrid põhjalikumalt sisejulgeoleku valdkonna infosüsteemidel ning IT arengutel, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

Samuti arutati ELi ja Vene Föderatsiooni piiriületusega seonduvat ning tutvuti politsei- ja piirivalveameti loomise üksikasjadega.

«Arutelu käigus tekkis kõikidel osapooltel terve hulk mõtteid ja seoseid oma riigi kontekstis. Elavat arutelu tekitasid näiteks auastmete temaatika ja teenistusmudeli küsimused,» ütles siseminister Marko Pomerants.

«Eelseisva Schengeni hindamise kontekstis on hea üksteiselt õppida ja oma kogemusi jagada,» lisas Pomerants.

Järgmine Schengeni nõuete täitmise hindamine toimub aastatel 2012-2013. Sarnaselt 2006-2007 toimunud liitumiseelsele hindamisele viiakse ka eelolev hindamine läbi kõigi kolmes Balti riigis korraga.

«Ühise hindamisgrupina on meil kõigil ka mitmeid ühiseid väljakutseid, mis vajavad panustamist. Vaba liikumine sisepiiridel tähendab ühtlasi seda, et Schengeni välispiiridel tuleb jätkuvalt tagada tõhus kontroll nii illegaalse immigratsiooni kui rahvusvahelise kuritegevuse vastase võitluse aspektist,» selgitas Pomerants.

Lisaks töökohtumistele Sisekaitseakadeemias ning politsei- ja piirivalveametis külastati ka IKT Demokeskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles