Aksjonov: ootamatusi Kohveri asjas ei tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Pihkva oblastikohtu saalis.
Eston Kohver Pihkva oblastikohtu saalis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Venemaal Pihkva oblastikohtus algab esmaspäeval kohtuprotsess Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri üle, keda Vene pool süüdistab spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos. Venemaa poolt Kohverile määratud advokaat Jevgeni Aksjonov ootamatusi protsessil ei prognoosi.

«Tegemist on esimese istungiga, kus kohus määrab protsessi läbiviimise korra ja asub vastavalt sellele süüasja läbi vaatama,» ütles Aksjonov BNS-ile.

Tema sõnul Kohveri süüasja läbivaatamise sellel etapil ootamatusi ei tule.

«Ootamatusi uute dokumentide, süüasja uute materjalide või mingite episoodide osas olla ei saa ega ei tule, süüasja tehniline pool on ette valmistatud,» rõhutas Aksjonov, meenutades hiljutist episoodi puuduva leheküljega.

«Ma juhtisin sellele tähelepanu ning kohus reageeris ja parandas vea.»

Aksjonovi väitel võivad praegusel etapil ootamatused olla seotud vaid kohtualuse, see tähendab Eston Kohveri käitumisega.

«Muus osas vaevalt et prokurör süüdistusest loobub – kui riiklik süüdistaja selle heaks kiitis, kui peaprokuratuur selle heaks kiitis, siis ootamatusi ei tule,» sõnas Aksjonov, kelle sõnul on nüüd tema kui Kohveri kaitsja ülesannetes mitu uut aspekti.

«Sel etapil asume tunnistajaid küsitlema, selgitame välja, kui õigesti andsid tunnistajad eeluurimise ajal tunnistusi, kas oli kõik nii, nagu nad räägivad, kas nad midagi ei unustanud. Seejärel toimub kohtule esitatud tõendusmaterjalide uurimine, esitatud dokumentide uurimine, mis koostas juurdlus, kas seal on tehtud mingeid vigu, kui õigesti on seal kõik kajastatud,» ütles Aksjonov.

Advokaat ütles, et nii kohtul kui temal kaitsjana tuleb kindlaks teha, kas Kohverile esitatud süüdistused on tõestatud või mitte tõestatud. Aksjonov ütles, et ta osaleb uurimise esitatud dokumentide läbivaatamisel ja tunnistajate küsitlemisel.

«(Protsessi läbiviimise) korra paneb kohtunik paika kohtuistungi alguses ning seejärel, vastavalt korrale, kulgeb kohtulik uurimine,» seletas Aksjonov.

Aksjonov ei täpsustanud, kui palju võib muutuda tema taktika asja läbivaatamise kohtulikul etapil, märkides, et taktikast saab rääkida, kui algab kohtulik vaidlus.

«Siis me esitame oma seisukohad süüdistuste tõestatuse suhtes - see on töö, mida kõik advokaadid teevad protsessi käigus,» sõnas ta.

Pihkva oblastikohtu määrusega 17. juulist pikendati Eston Kohveri vahi all hoidmise tähtaega 7. septembrini.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Kohvrit hoiti esialgu Moskva Lefortovo vanglas, suve hakul toodi ta Pihkvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles