Aksjonov kaitse tunnistajate puudumisest: keda kutsuda? Kapo töötajaid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eston Kohvrile määratud riikliku kaitsja Jevgeni Aksjonovi sõnul ei ole kohtuistungile kutsutud kaitse tunnistajaid.

Pihkvas algas tänasel kohtuistungil kinnipeetud kaitsepolitsei ametniku Eston Kohvri ülekuulamine, mis viidi läbi juhtumi asitõenditele tuginedes ja kestis kuni tööpäeva lõpuni. Aksjonovi sõnul küsitleti Kohvrit aktiivselt.

Aksjonov ei avaldanud ülekuulamisest üksikasju, sest kohtuasi on kvalifitseeritud ülisalajaseks.

Tema sõnul on kohtuprotsessi edasiliikumisel selginenud asjaolud, mille alusel Vene pool on arvamusel, et sooritati kuritegu.

Pärast Kohvri ülekuulamist kutsuti järgmisena tunnistajad ja vaadati üle ekspertiisi tulemused.

Järgmine istung leiab aset homme. Tuginedes advokaadi sõnadele kestab protsess kuni kohtuotsuse väljakuulutamiseni. Aksjonov lubab terve see aeg Pihkvas kohal olla.

Küsimusele, miks kaitse tunnistajaid ei ole kohal, küsis Aksjonov vastu: «Aga kes tuleb siia?»

«Ja kui tunnistajaid ei ole, siis sel liinil ei ole mõtet,» märkis Aksjonov.

Ta lisas, et üldiselt ei ole tal õigus meediaga suheldes avaldada «kaitseliini» üksikasju.

Küsimusele, kas see on rahvusvahelise õigusega kooskõlas, et Kohvril ei ole tunnistajaid kutsuda, hoidis Aksjonov kõrvale. Ta selgitas, et asi ei ole selles, et kedagi ei saaks kutsuda, vaid selles, et kedagi ei olegi kutsuda. «Keda kutsuda? Kapo töötajaid? Äkki neil on midagi muud teha? Ja kes tuleks Estoni ülemustest?» imestas Aksjonov küsimuse üle.

Otsus võib tulla kahe nädala jooksul

Aksjonovi väitel võib Kohvri protsessi otsus tulla kahe nädala jooksul.

Pihkvasse sõitnud ajakirjanikke ootas ebameeldiv üllatus, kuna Kohvri protsessi uus kohtunik Julia Ulanova otsustas, et ükski ajakirjanik saali ei pääse. Ka ei lubatud Kohvrit enne istungit pildistada.

Ajakirjanikud küsisid Aksjonovilt, kas uus kohtunik on karmim kui eelmine. Aksjonov sellega ei nõustunud. Samas nentis Aksjonov, et ei tea uue kohtuniku tausta, kuna tal polevat Pihkvas ühtegi tuttavat kolleegi, kelle käest uurida.

Tänasel istungil pannakse paika ajakava, kuidas protsessiga edasi minnakse. Selle kohta lubas Aksjonov kella 13 paiku informatsiooni anda.

Tingimused kehvemad kui Moskvas

Aksjonovi sõnul ei venitata protsessiga. «Protsess pole poliitiline, kui see oleks poliitiline, siis lõppeks see kiiremini,» väitis kaitsja, kelle sõnul võib Kohvri kohta otsus tulla kahe nädala jooksul.

Veel rääkis Aksjonov, et kui Moskvas ei olnud Kohvri elutingimustega probleeme, siis Pihkva on perifeeria ja seal on vahi all hoitavate elutingimused kehvemad.

Aksjonovi väitel oli Kohver ise öelnud, et elutingimused on tal nagu 15. sajandil.

Terviseprobleeme Kohvril olema ei pidanud, kuid Moskvas paiknev Eesti saatkond taotles plaanilist arstivisiiti. Seda mehele pole seni aga võimaldatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles