Ürdiaiad, ravioolikoolitus, pitsapidu – Kõpu vald näitab, mida Itaalias õpiti

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kiviloo
Tõnu Kiviloo Foto: Elmo Riig / Sakala

Aprilli algul aset leidnud ning kohaliku vallamaja pea kahenädalase sulgemise põhjustanud Kõpu vallaametnike reis Itaaliasse kannab esimesi vilju – kultuur, millega tutvuti, loodetakse vallarahva südametesse viia ravioolikoolituste, ürdiaedade ning pitsapeo abiga.

Juuli viimasel päeval toimub Kõpu vallas pitsapidu, mille raames saavad huvilised tutvuda pitsakultuuriga ning osaleda temaatilistel loengutel ja koolitustel. Valla Itaalia-lähedasemaks muutmise eesmärgil korraldatakse järjepidevalt ka mitmeid ravioolikoolitusi ning rajatud on ürdiaiad.

«Me korraldame pidevalt ravioolikoolitusi, need on täiesti toimivad. Lihtne oleks küll korraldada ühekordset üritust, kuid meie ei kavatse seda rada minna,» tundis Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo saavutatu üle uhkust. «Kui saame pitsapeoga ühele poole, siis hakkame mõtlema, mida talvel teha,» kirjeldas ta Itaalia kultuuri juurutamisega seotud järjepidevust.

Ürdiaedades kasvavate saaduste järele on Kiviloo hinnangul nõudlus suur ning esimesed peenrad hakkavad peagi tühjaks saama. «Lähipäevil läheb uue aia laiendus käima,» ütles ta.

Vallavanem lisab, et pitsapidu pole 31. juuli ainus Itaalia kultuuri tutvustav suursündmus ning lisaks sellele avatakse samal päeval ka interaktiivne Itaalia maalikunsti tutvustav ekspositsioon.

«Inimestel on võimalus teada saada, kuidas tehakse erinevaid maalinguid ja freskosid ning multimeedia abil selgitatakse huvitundjatele, milliste kunstivooludega Eesti mõisad ajaloo jooksul kokku on puutunud,» rääkis Kiviloo.

Kiviloo kinnitusel tehakse ürituste korraldamisel koostööd Itaaliaga ning visiit nende juurde aitas luua palju uusi kontakte.

«Pitsapeole oleme kutsunud ka Itaalia saatkonna esindajad ning kavas on kontakte tugevdada, õnneks sai Itaalias elavate kohalikega kevadel ka kerge side loodud,» tundis ta vallamaja sulgemise põhjustanud reisi õnnestumise üle rõõmu.

Koostöö Itaaliaga ning sealse kultuuri tutvustamine on Kiviloo sõnul kasulik ka kohalikele põllupidajatele.

Mis on ühist Kõpul ja Itaalial?

«Kindlasti ei plaani me üle võtta Itaalia kööki, küll aga valmistame sellele võimalikult lähedast toitu, kasutades seejuures koduköögi toorainet,» selgitas ta kohalike majapidamiste ning ka loodud ürdiaedade vajalikkust. Samuti pole vallavanema arvates pitsakultuur eestlase jaoks nii võõras, kui arvata võiks. «Pitsa tähendab eesti keeles avatud pirukat ja neid toodetakse ka meil,» sõnas Kiviloo.

Kirjeldatud tegevuste vajalikkust põhjendas Kiviloo sellega, et Itaalia kultuur ja Kõpu on omavahel tugevalt seotud. «See on teema, millega on põhjust vallas tegeleda,» ütles Kiviloo. «Sellises mahus Itaalia taustaga maalinguid nagu Kõpu mõisas ei ole Eestis kusagil mujal säilinud, üks Kõpu mõisa viimastest omanikest von Stryk käis Itaalias, kust sai inspiratsiooni söögisaali ja maalingute rajamiseks,» kirjeldas ta Itaalia kultuuri tähtsust valla jaoks.

Kõpu vallavanema sõnul on tänavu teoks saavad üritused ning üldisem Itaalia kultuuri propageeriv tegevus ideetasandil pärit juba 2013. aastast.

Kõpu vallavalitsus pälvis aprilli algul palju kriitikat seoses sealsete ametnike otsusega sõita kollektiivselt Itaaliasse, mistõttu jäi vallamaja kümneks päevaks vallakodanikele suletuks. «Kõpu vallavalitsus on täiesti mõttetu ja see vald tuleks kiiresti mõne teisega liita,» kommenteeris Anvar Samost toona juhtunut. Kollektiivne Itaaliasselend tekitas imestust ka siseminister Hanno Pevkuris: «kui hulk valdasid ütleb riigi ja omavalitsuste vahelistel eelarveläbirääkimistel, et neil ei ole ühe, teise või kolmanda teenuse osutamiseks raha ja samas sõidab terve vallavalitsus täies koosseisus Itaaliasse, siis tekitab see küsimusi,» rääkis ta aprillis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles