Kruuse: seakasvatuste nõudeid karmistatakse veelgi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Andres Peegel

Seoses sigade Aafrika katku esimeste juhtumitega Eesti farmides plaanib maaeluminister Urmas Kruuse karmistada seakasvatajatele kehtivaid bioohutuse nõudeid, et vähendada uute katkukollete tekkimise tõenäosust.

«Kui seni oli taud vaid metsas, siis alates eelmisest nädalast, kui taud kodusigadeni jõudis, elame täiesti uues olukorras. Tegemist on agressiivse taudiga ja peame selle vastu võtma kasutusele kõik võimalused,» ütles Kruuse. 

Ministri sõnul karmistatakse esimeses järjekorras seakasvatustele esitatavaid nõudeid veelgi, sest seakatku tõrjumine sõltub eeskätt seakasvatajate hoolsusest bioohutusmeetmete täitmisel.

«Näiteks plaanime muuta kohustuslikuks seakasvatuse ümbritsemise aiaga, samuti kaotame võimaluse erandkorras sigu välitingimustes kasvatada,» ütles minister. «Praegu pole seakasvatuse ümber aia omamine kohustuslik, kuid paljud seakasvatused on selle ohutuse tõstmiseks juba rajanud. Uutes oludes on taudi tõkestamiseks vajalik tarastamine kõikide seakasvatuste puhul,» rääkis Kruuse.

«Uute nõuete järgimisel ja kontrollimisel tuleb rakendada absoluutset nulltolerantsi, sest riskid on suured,» rääkis Kruuse ja lisas, et taudipuhangu kulude kompenseerimise aluseks on kehtivate nõuete täpne järgimine. 

1. mail 2015 jõustunud täiendavad bioohutusmeetmed sigade Aafrika katku tõrjumiseks kohustavad seakasvatusettevõtetel koostama farmis rakendavate bioohutusmeetmete kohta bioohutuskava, oma tarbeks peetavate sigade tapmisel tuleb teavitada veterinaar- ja toiduametit, riskipiirkondades surnud või kütitud metssigadest tuleb teavitada veterinaar- ja toiduametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles