Kohus annab hinnangu roheliste ja ERRi vaidlusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuste valmine
Kohalike omavalitsuste valmine Foto: Raigo Pajula

Esmaspäeval pidanuks selguma, mida arvab Tallinna halduskohus erakonna Eestimaa Rohelised kaebusest Eesti Rahvusringhäälingu tegevuse suhtes, sest eelmise aasta hilissügisel jäeti rohelised kutsumata mitmetele kohalike omavalituste valimise eel toimunud debattidele, kuid kohtuistung tühistati ja asi lahendatakse osapoolte kokkuleppel kirjalikus menetluses.

Erakond Eestimaa Rohelised esitas ERRi suhtes 30. septembril 2009 kaebuse Tallinna halduskohtusse seoses 2009. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimiste kajastamisega ETVs.

Rohelised taotlesid esialgu ERRi kehtestatud valimiste kajastamise korra ühe punkti tühistamist ning hiljem täiendati kaebust, taotledes eeltoodud korra alusel tehtud toimingute õigusvastaseks tunnistamist.

Erakond Eestimaa Rohelised pidas ebaõiglaseks põhimõtet, et 2009. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kehtestas ERR valimissaadetesse kandidaatide kutsumise põhimõtteks antud piirkonnas erakonna või valimisliidu pikima nimekirja olemasolu.

Seega saadetesse said kutse viis erakonda või valimisliitu, kelle nimekirjad antud piirkonnas olid kandidaatide arvu poolest viis kõige pikemat. Rohelised oleksid soovinud, et ERR arvestanuks erakonna esindatust parlamendis või siis kutsunud rohkem kui viis erakonda ja valimisliitu saadetesse ehk et ka nende erakond oleks kõikidesse saadetesse kutse saanud.

Seni on rohelised kohtuga vaid kirju vahetanud, kuid esmaspäeval pidanuks toimuma istung, kuid see tühistati, sest otsus tuleb osapoolte kokkuleppel kirjalikus menetluses.

«Meie lootus oleks, et poliitilised jõud, mis on parlamendis, saaks enam-vähem võrreldavad võimalused valimiseelses kampaanias rääkimiseks ja debateerimiseks,» sõnas erakonna peasekretär Ain Kabal.

ERRi õigusosakonna juhataja Karin Victoria Kuuskemaa ütles Postimees.ee’le, et rahvusringhääling on seadusest tulenevalt sõltumatu. mistõttu on tal õigus saadete sisu ja saatekülaliste üle ise otsustada - keegi seda ERR-ile ette kirjutada ei saa.

Nii tugineti nimetatud valimissaateid tehes põhimõttele, et tegemist on kohalike omavalitsuste volikogude valimistega, mitte parlamendivalimistega, seega ei ole parlamendis esindatud erakonnad olulisemad kui valimisliidud, andes valimisliitudele olenevalt kandidaatide nimekirja pikkusest samad võimalused kui erakondadele.

«Kohalikes piirkondades üle Eesti võivad valimisliidud omada palju suuremat jõudu ja mõju kui erakonnad,» sõnas Kuuskemaa.

Kuuskemaa tõstis ka esile, et kevadel on tulemas parlamendivalimised, mistõttu on valimiste kajastamise põhimõtted loomulikult teistsugused kui kohalike omavalitsuste volikogude valimiste puhul. Praegu toimub nende saadete põhimõtete kujundamine ja aastavahetuseks saavad reeglid tõenäoliselt paika.

Kabali sõnul pole ERR seni nendega reeglite muutmise teemal ühendust võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles