Herkel: grusiinidel peab olema õigus naasta Lõuna-Osseetiasse

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik mees räsitud Tshinvalis.
Kohalik mees räsitud Tshinvalis. Foto: Reuters / Scanpix

Kui Venemaa ei too Gruusia küladest välja aetud inimestele võimalust koju tagasi pöörduda, peaks ENPA pöörduma sanktsioonide rakendamise juurde, leiab Andres Herkel.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht ja riigikogu liige Herkel kirjutas oma blogis, et ENPA järelevalvekomitee kohtus täna Euroopa Nõukogu inimõiguste komissari Thomas Hammarbergiga.

Hammarberg möönis Herkeli küsimusele vastates, et esimene printsiip inimõiguste kaitsmisel ehk põgenike tagasipöördumine on raskemini saavutatav Gruusia küladest välja aetud inimeste puhul.

«Lõuna-Osseetia de facto president Kokoitõ kinnitas inimõiguste komissarile koguni, et see ei saa toimuda, teised ametimehed on olnud oma väljaütlemistes vähem jäigad,» lisas Herkel.

Teised põhimõtted inimõiguste kaitsmisel on kuni tagasipöördumiseni korralike elutingimuste tagamine põgenikele, kogu sõjategevusse haaratud ala demineerimine, füüsiliste rünnakute ja inimeste kodudest väljaajamise peatamine, sõjavangide kaitse ja rahvusvaheline abi konfliktipiirkonnale.

«Rõhutasin vajadust lülitada 2. oktoobril esitatavasse raportisse tugevad kohustused kummagi riigi jaoks, sealhulgas põgenike tagasipöördumisõiguse tagamine,» märkis Herkel.

Täna otsustati, et Assamblee sügissessioonile määratud eridebatil koostavad põhiraporti ENPA Georgia raportöör Matyas Eörsi Ungarist ja Vene Föderatsiooni järelevalve raportöör Luc van den Brande Belgiast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles