Padar: juhivahetuse järel on valimistel 15-20 koha saamine reaalne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) kauaaegse esimehe, praegu partei volikogu juhtiva Ivari Padari sõnul annab üldkogul toimunud juhivahetus hea tõuke enne kevadisi riigikogu valimisi, kus tema hinnangul on reaalne saada 15-20 kohta.

Padar ütles pärast laupäeval Tallinnas peetud üldkogu BNSile, et on sotsiaaldemokraatidega seotud olnud üle kümne aasta, kuid pole iialgi näinud parteis sellist sisemist aktiivsust nagu nüüd. Tema sõnul käisid esimehe kandidaadid üldkogu eel läbi kõik maakonnad ja olid liikmetega tihedas suhtlemises ning seetõttu on inimesed positiivselt meelestatud.

Padari sõnul pole viimastel üldkogudel esimehe kohale konkurentsi tekkinud, kuna kandidaat on olnud juba varem kokku lepitud erakonna sees.

«See on olnud igati demokraatlik protsess, aga erinevalt praegusest on arvamused erakonna sees kokku korjatud enne üldkogu, mis tähendab, et läbirääkimised on olnud paratamatult avalikkuse eest varjus,» lausus ta. «See, et praegu on need toimunud nii avalikult, tähendab uut kvaliteeti demokraatias.»

2002. aasta sügisest 2009. aasta kevadeni erakonda juhtinud Padar avaldas veendumust, et kevadel toimuvate riigikogu valimiste eelsele perioodile annab juhtkonna vahetus energiat juurde. «Üldkogu näitas, et ka inimesed, kes on aastaid olnud passiivsed, on nüüd tulnud oma panust andma. Usun, et see annab hea impulsi nii valimiseelsele perioodile kui ka erakonna edasi arendamiseks,» ütles ta.

Tema sõnul näitavad viimased arvamusküsitlused, et SDE toetus on küll langenud, kuid samas näitavad ka seda, et umbes kolmandikul vastanutest oma eelistus puudub. «Praegu usun, et Sven Mikseri tulekuga tuleb ka selge sõnum, mida erakond taotleb, et eesmärk saada valimistel 15-20 kohta on realiseeritav,» ütles Padar, kes ise pole võimalikku kandideerimist enda sõnul veel otsustanud.

Rääkides SDE ja Keskerakonna vahelisest koostööst Tallinnas, ütles Padar, et seda teemat peaks arutama laupäeval valitud erakonna juhatus. «Samas on selge, et selleks, et Tallinna koostöö peaks lõppema, peab olema põhjus. Nii et ootame uue juhatuse kokkusaamise ära ja ootame ära, kas on põhjust, miks see peaks lõppema,» lausus Padar ja lisas, et soovib siiski uskuda koostöö jätkumisse.

Riigikogus opositsiooniline SDE valis laupäeva pärastlõunal 309 häälega erakonna uueks esimeheks parlamendi väliskomisjoni esimehe ja kunagise kaitseministri Sven Mikseri. Partei esimeheks kandideerisid ka alates 2009. aasta märtsist parteid juhtinud Jüri Pihl ning Euroopa Parlamendi endine liige Marianne Mikko, kes kogusid vastavalt 124 ja 39 häält. Algselt pidid esimehe valimisel osalema ka riigikogu liikmed Indrek Saar ja Heljo Pikhof, kes aga otsustasid oma kandidatuuri taandada.

Erakonna aseesimeheks said laupäeval varemgi sama ametit pidanud Indrek Saar ja Peeter Kreitzberg, endine rahvastikuminister Urve Palo ning suve hakul Rahvaliidu esimehe kohalt lahkunud ja sotsiaaldemokraatidega ühinenud Karel Rüütli. Lisaks neile pürgisid aseesimeheks Marianne Mikko, Heljo Pikhof ja Tallinna sotsiaaldemokraatide juht Andres Anvelt. Kajar Lember, Katrin Saks, Jüri Pihl, Eiki Nestor ja Heiki Järveveer loobusid kandideerimast.

Lisaks esimehele ja aseesimeestele valis SDE üldkogul ka juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ning aukohtu uue koosseisu.
Järgmised riigikogu valimised toimuvad tuleva aasta 6. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles