Veterinaaramet: lemmikloomi ei tohi sealauta lasta

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigala.
Sigala. Foto: AFP

Kodusigade pidajad peaksid vältima metsas seenel ja marjul käimist ning jahipidamist. Lisaks ei tohi sealauta lasta ka koeri ja kasse, teatas veterinaar- ja toiduamet.

«Lisaks loomatauditõrje seaduses sätestatud kehtivatele bioohutusnõuetele, soovitame tungivalt seakasvatajatel vaadata üle oma senine tegevus ja teha täiendavaid jõupingutusi katku leviku piiramiseks,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

«Sigadega kokkupuutuvad isikud peaksid vältima metsas käimist, samuti tuleks välistada koerte ja kasside pääs lauta,» lisas ta.

 Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100 protsenti loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Jooksva info edastamiseks avas veterinaar- ja toiduamet täna Twitteri konto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles