Kruuse: kui kasvataja nõudeid ei täida, oleme valmis sead ära ostma

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Urmas Kruuse
Maaeluminister Urmas Kruuse Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul karmistuvad seapidamistingimused seoses seakatku levikuga oluliselt ning kui väikeseapidaja ei jaksa nõudeid täita, on riik valmis sead ära ostma.

«Kes ei suuda tingimus täita, neile me kompenseerime sead. Ühe või kahe sea pidaja ei pruugi suuta tingimusi täita ja need paar siga me võime üles osta. Riskid on läinud suurfarmide ümbruse liiga kõrgeks,» ütles Kruuse täna valitsuse pressikonverentsil.

Uued nõuded näevad ette, et seakasvatus tuleb kohustuslikus korras ümbritseda aiaga, samuti kaob võimalus erandkorras sigu välitingimustes kasvatada. Praegu pole seakasvatuse ümber aia omamine kohustuslik, kuid paljud seakasvatused on selle ohutuse tõstmiseks juba rajanud. «Uutes oludes on taudi tõkestamiseks vajalik tarastamine kõikide seakasvatuste puhul,» rääkis Kruuse.

Kruuse sõnul on esmane eesmärk säilitada seatootmise konkurentsivõime ja hoida kahjud kontrolli all.

«Oluline, et kõik seakasvatajad täidaksid nõudeid, olenemata, kas on 1000 või ühe sea pidaja. Me näeme liiga palju, et inimeste hoiak on kergekäeline. Kõigil inimestel tuleb meeles pidada, et kui tuled metsast, ära mine farmi lähedale ning  riiete vahetamisel ja desinfitseerimisel tuleb tagada täielik puhtus,» rääkis minister.

Ta tõi näiteks erakorralised meetmed Ekseko farmides, kus ta eile käis. «Kui farmis töötab suitsetaja ja ta soovib suitsupaki seafarmi kaasa võtta, peab ka see suitsupakk mõnda aega karantiinis olema,» ütles ta.

Eestis on praegu ligikaudu 900 seakasvatajat ja 370 000 siga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles