Jürgen Ligi Aaviksoo rektoriks kinnitamisest: tundsin kergendust

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusminister Jürgen Ligi.
Haridusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Haridusminister Jürgen Ligi ütles Postimehele, et tundis kergendust, kui Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium otsustas lõpuks Jaak Aaviksoo ikkagi rektoriks kinnitada.

«Ma olen väga rahul sellega, et otsus tuli ja minu arvates on see väga positiivne uudis. Olen rahul, et kuratoorium osutus töövõimeliseks ja samuti olen väga rahul, et saime väga hea kuratooriumi esimehe, kes suutis tõesti pooli liita ning panna nad tegutsema selle nimel, et ülikool ühtsena edasi läheks,» kommenteeris Ligi.

«Võib-olla sobib mul praegu juba öelda, et jah, ma tundsin kergendust, kui Aaviksoo ikkagi ära kinnitati,» lisas Ligi, kelle sõnul vajab ülikool juhti, mitte nõrka esindusisikut, keda huvigrupid juhtida saavad.

«Usun Aaviksoo juhinatuuri, tema võimetesse ja autoriteeti,» märkis Ligi. «Ütlen seda nüüd tagantjärgi, enne ei oleks nii sobinud öelda.»

Küsimusele, kas mitu kuud kestnud probleemid Aaviksoo kandidatuuri ümber võivad ülikooli juhtimise raskemaks teha, kostis Ligi, et kindlasti on Aaviksool seetõttu raskem.

«Pori on kõvasti visatud ja kahetsusväärselt just kõige edukama kandidaadi pihta,» lausus Ligi. «Tal on kindlasti selletõttu raskem, aga nagu ma olen kuulnud, siis on kuratooriumis head suhted. Kuratoorium on väga hästi juhitud ja see peaks aitama,» nentis minister.

Ta lisas, et meie kõrgkoolidel ei ole vaja üdini meeldivaid juhte, kes kõigile alluvatele meeldivad, vaid ülikoolid vajavad otsustavaid juhte. «Kogu süsteem on üsna paisunud ja laialivalgunud ning vajab igal juhul reformi, mis aga kõigile ei meeldi.»

Täna kogunenud TTÜ kuratoorium otsustas lõpuks Jaak Aaviksoo rektoriks kinnitada. Kuratooriumi esimeheks valiti Gunnar Okk, kes oli ainus kandidaat.

Aaviksoo kinnitati ametisse kaheksa poolthääle ja kolme vastuhäälega. «See ei olnud mingil juhul selline otsus, mis oleks kõigile meeldinud, kuid muud võimalust kuratooriumil ei olnud,» rääkis Okk, kelle sõnul hindas kuratoorium ka senise protsessi käiku ja jõudis seisukohale, et valimiskorda ei ole rikutud.

Okk selgitas, et valimised olid juba toimunud ja nende tulemus jõus. Täna arutas kuratoorium vaid, kas kinnitada Aaviksoo ametisse.

«Kuratooriumi liikmetest enamik leidis, et ei olnud õiguslikku põhjust valitud rektorit kinnitamata jätta. Ei olnud ka sisulist põhjust teda kinnitamata jätta. Ükski pädev organ ja kogu ei ole kahtluse alla pannud Aaviksoo juhiomadusi ja võimeid ülikooli juhtida,» lisas Okk, kelle sõnul vajab TTÜ otsusekindlat juhti, kes suudaks ellu viia vajadusel ka radikaalseid muutusi.

Okki hinnangul on Aaviksoo nii professionaalne juht, et suudab taastada ka ülikoolis usalduse.

Kuratoorium valis 22. mail akadeemik Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks kaheksa poolthäälega. Veidi peale seda seadsid aga neli kuratooriumi liiget hääletustulemuse kahtluse alla.

Loe veel: Aaviksoost saab ikkagi TTÜ rektor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles