Putin: me ei taha rajada impeeriumi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin käis täna esinemas Sotšis.
Vene peaminister Vladimir Putin käis täna esinemas Sotšis. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin kinnitas täna Sotši foorumil, et Moskval pole mitte mingisuguseid imperialistlikke ambitsioone, ning lükkas ümber jutud uue Külma sõja algusest.

Putini sõnul on alusetud süüdistused, nagu tahaks Moskva haarata uuesti oma mõju alla endist Nõukogude Liitu. Peaministri nägemuse kohaselt oli just Venemaa see, kes algatas toonase impeeriumi lammutamis, vahendasid agentuurid.

«Kui poleks olnud Venemaad, eksisteeriks Nõukogude Liit endiselt… Meil pole mingit soovi või alust rikkuda endiste Nõukogude vabariikide suveräänsust,» märkis ta. «Meil ei ole ja ei saa olema mingeid imperialistlikke ambitsioone, milles inimesed meid süüdistada üritavad.»

 

Putin õigustas samas oma riigi tegevust Gruusias. Tema arvates oldi sunnitud sõdima, kuna Gruusia ründas Lõuna-Osseetiat.

«Kas me oleksime pidanud selles olukorras pead maas hoides ninast verd pühkima,» küsis peaminister.

Putini arvates teavad kõik, et ükskõik kui hirmutavad ka poleks sündmused Kaukaasias, ei ole neil mingeid doominomõjusid Euroopale. Külma sõja taaspuhkemist ei pidanud ta samuti tõsiseks ohuks.

«Meil ei ole mingisuguseid ideoloogilisi erimeelsusi, mitte mingit alust Külmaks sõjaks. Meil on hoopis palju ühiseid probleeme, mida me saame ainult koos lahendada,» leidis ta, mainides nende seas ära nakkushaiguste leviku, terrorismi ja relvade leviku piiramine.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles