Üldhariduslikud erakoolid õpilaste puuduse üle ei kurda

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elutöö auhinnaga tunnustab Tartu linn pedagooge, kes on silma paistnud oma pikaajalise ja tulemusliku õpetajatööga Tartu õppeasutuses.
Elutöö auhinnaga tunnustab Tartu linn pedagooge, kes on silma paistnud oma pikaajalise ja tulemusliku õpetajatööga Tartu õppeasutuses. Foto: SCANPIX

Kui üldhariduslikes erakoolides on õpilaste arv viimastel aastatel järsult kasvanud, siis kutse- ja kõrgkoolides on tendents vastupidine.

2007./2008. õppeaastal oli üldhariduslikes erakoolides haridusministeeriumi andmeil 4786 õpilast, aasta hiljem aga 6015 õpilast.

Et kasv oli märkimisväärne, kajastus see ministeeriumi pressinõuniku Rein Joametsa sõnul ka rahastamises - kohalike omavalitsuste (KOV) hariduskulude vahenditest eraldati üldhariduse erakoolidele vastavalt 98 248 042 krooni 2008. aastal ja mullu 119 176 924 krooni.

Audentese erakooli direktor Ahto Orav rääkis Postimees.ee´le, et esimeses ja teises kooliastmes kasvab õpilaste arv juba mitmendat aastat järjest ja kasv jätkub. Kolmandas kooliastmes väheneb õpilaste arv järgmise kolme aasta jooksul tema hinnangul maksimaalselt kümme protsenti ja siis stabiliseerub.

Suurem õpilaste arvu langus toimub Orava sõnul vaid gümnaasiumiastmes. Et erakoolide ja munitsipaalkoolide sihtrühmad ei kattu täielikult, ei saa Orava sõnul tõmmata ka üheseid paralleele demograafia ja õpilaste arvuga. «Kindlasti on ka tulevikus lapsevanemaid, kes erakoolide poolt pakutavat alternatiivi hindavad,» arvas ta.

Kokkuvõttes on õpilaste arv Audenteses viimasel paaril aastal siiski vähenenud ning Orava sõnul on
seda põhjustanud nii demograafia, majandussurutis kui ka kooli arendustegevusega seotud
valikud.

Audentes on sellest aastast ametlikult rahvusvahelise õppekava International Baccalaureate (IB) kandidaatkool ning direktori sõnul see üks nende valikutest väheneva õpilaste arvu tingimustes. «Uue riikliku õppekava juurutamisest ja gümnaasiumi uutest valiksuundadest saame rääkida järgmise aasta kevadel,» märkis ta.

Kõrgkoolid orienteeruvad välisturule

Kutse- ja kõrghariduslikes erakoolides on õpilaste arv viimastel aastatel vähenenud: kui 2008. aastal õppis kutsekoolides 1150 õpilast, siis mullu oli neid 1085 õpilast

Kõrghariduslikes erakoolides õppis 2008. aastak 12 315 tudengit ning mullu 11 012.

Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkooli (EHTE) rektor Valvo Paat kinnitas, et viimasel kolmel aastal on õppijate koguarv tõepoolest kahanenud ning üheks peamiseks põhjuseks on tema sõnul õpingute katkestamine väga erinevatel põhjustel, sealhulgas ka majanduslikel.

Õpilaste arvu vähenemise taustal kavatseb EHTE Paadi sõnul orienteeruda välisturule ja rahvusvahelistumisele, mis tähendab, et õpetama hakatakse ka inglise keeles ning plaan on kaasata ka välisõppejõude.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles