Merevägi katsetab allveerelva

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinide hävitamiseks mõeldud allveerobot Seafox.
Miinide hävitamiseks mõeldud allveerobot Seafox. Foto: Peeter Langovits

Merevägi harjutab Naissaare lähedal veealuste objektide lõhkamist, et katsetada meremiinide hävitamiseks kasutatavatele allveerobotitele hiljuti hangitud lisavarustust.

Eesti mereväel on meremiinide identifitseerimise ja hävitamise süsteem Seafox juba kümmekond aastat.

«Seafoxi lisakomponentide uue partii kasutusse võtmine eeldab katsetusi ning täiendavat praktilist väljaõpet merel. Sisuliselt on tegemist rutiinse miinitõrjealase väljaõppega uutele meeskonnaliikmetele, kellel pole kogemusi selle relvasüsteemiga,» ütles kapten Arvo Jõesalu kaitseväe peastaabi pressijaoskonnast.

Katsetuste käigus saadavad mereväelased Seafoxi varem välja peilitud veealuse objekti juurde ning paigaldavad allveeroboti lisavarustust kasutades selle külge lõhkelaengu. Seejärel õhitakse objekt kontrollitud tingimustes.

Katsetused laevadele ohtlikud pole ning Naissaare ümbruses ei ole tarvis harjutuste ajaks laevaliiklust sulgeda.

«Kuna lõhkelaeng on väike ning meie laev järgib kõiki kohustusi ja õigusi, mille on mereväele pannud rahvusvaheline mereõigus ja Eesti seadused, siis pole vaja suuremat mereala harjutuste ajaks sulgeda,» kinnitas Jõesalu.

Seafoxi süsteemid on olemas kõigil kolmel Eesti mereväe Sandown-klassi miinijahtijal: Admiral Cowanil, Sakalal ja Ugandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles