Tervislik seisund Savisaare tooli ei kõiguta

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi seadus võimaldab töövõimetu Edgar Savisaare vabastamist linnapea kohustustest, võib praegune meer volikogu häälteenamust omavate parteikaaslaste toetusel siiski kuni 2017. aasta valimisteni ametis püsida, seda sõltumata tervislikust seisundist.

Tallinna linnapeal on täitumas neli kuud töövõimetuslehele siirdumisest ning see annab volikogule kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt võimaluse meer ametist vabastada. Küsimuse tõstatumise korral läheb Savisaare tagandamiseks vaja volikogu enamuse toetust. Seega saab linnapea loota oma parteikaaslaste solidaarsusele, kelle võimuses on vastavasisuliste ettepanekute mahahääletamine. See tagaks istuvale linnapeale ameti säilimise kuni uute kohalike omavalitsuste volikogude valimisteni, sest muid võimalusi töövõimetu linnavalitsuse liikme tagasikutsumiseks seadused ette ei näe.

Siseministeeriumi pressinõunik Toomas Viks kinnitas, et volikogu pole kohustatud töövõimetut linnapead ametist vabastama ning seaduses kirjapandu on ette nähtud vaid võimalusena. «Kui volikogu töövõimetut linnapead välja vahetada ei soovi, võib istuv meer ametisse jääda põhimõtteliselt kuni uute valimisteni,» ütles ta. «Järgmiste valimistega lõpevad töövõimetuslehel oleva linnapea volitused automaatselt ning seejärel peab uus volikogu kinnitama ka uue linnavalitsuse,»  selgitas Viks.

Ka sotsiaalministeeriumi hinnangul ei saa ametist tagandamise põhjuseks olla töövõime kaotus ning kogu protsess peab käima kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel. «Linnavalitsuse ja selle liikmed nimetab ametisse volikogu, mis tähendab, et volikogu ka vabastab linnavalitsuse liikme ametist,» pidas ministeeriumi pressiesindaja Oskar Lepik süsteemi ülesehitust loogiliseks. «Ka püsiva töövõime vähenemise või kaotuse korral ei oleks töötamine mingil moel keelatud,» lisas ta.

Lepiku sõnul suudab töövõime kaotanud isik vajaliku rehabilitatsiooni ning abivahendite olemasolul  oma ametit üldjuhul hästi pidada. «Näiteks ratastoolis inimene suudab edukalt töötada, kui töökohas on tehtud ligipääsuks vajalikud kohandused,» ütles ta.

«Inimest ei saa ega tohi tervisekahjustuse tõttu ühiskonnas ja tööturul marginaliseerida, sest individuaalses plaanis tähendab töötamine inimesele kindlat sissetulekut ning võimalust paremini hakkama saada,» lõpetas Lepik.

Tallinna linnapea sattus haiglasse 18. märtsil. Viis päeva hiljem amputeeriti Savisaarel jalavigastusest tingitud streptokokknakkuse ja toksilise šoki sündroomi tõttu jalg. 12. mail toimetati ta Tartu Ülikooli kliinikumi intensiivraviosakonnast taastusravile Ida-Tallinna keskhaiglasse.

Keskerakonna esimees valiti märtsis ka riigikokku, kuid ta ei ole senini teavitanud, kas ta asub parlamendisaadiku kohale ning loobub linnapea ametist, või jätkab tööd meerina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles