VTA: nakatunud sealiha ei saa söögiks kasutada nakkusohu tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha
Sealiha Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) ei pea võimalikuks kasutada seakatku nakatunud sigade liha söögiks, sest kuigi selline liha pole inimestele ja teistele loomadele ohtlik, võib nakkus liha transportimisel edasi kanduda.

«Kõige ohtlikum on nakatunud liha teekond ja kõik, kes sellega kokku puutuvad, võivad nakkust edasi kanda,» selgitas VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian.

Tema sõnul on seetõttu ainus võimalus sigade Aafrika katku haiged või haiguskahtlased sead hävitada.

«Kõik taudikoldes olevad sead tuleb hävitada, kuna selle haiguse viirus võib säilida lihas väga pikka aega nakkusvõimelisena. Seda liha ei tohi anda ka teistele loomadele, näiteks loomaaias elavatele kiskjatele, kuigi nakatunud liha söötmine loomale otseselt kahju ei tee,» sõnas Kristian.

Ta märkis, et ükskõik millisel viisil nakatunud sealiha kasutamine suurendaks katku leviku ohtusid märkimisväärselt ja seetõttu ongi ainus võimalus liha hävitada.

«Seega kui farmist on leitud kasvõi üks nakatunud loom ning isegi kui teistel loomadel veel haigustunnused ilmnenud ei ole, siis tuleb kõik selles farmis olevad loomad hukata,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles