USA riigiamet hulbib seksi- ja uimastiloos

Neeme Raud
, ERR, New York
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uks USA siseministeeriumisse, mille töötajate ebamoraalsuse sisekontroll
paljastas.
Uks USA siseministeeriumisse, mille töötajate ebamoraalsuse sisekontroll paljastas. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide valitsuses lahvatas uus seksiskandaal: föderaalametis, mis kogub riigi maavarade müügist saadavaid tulusid, käis alkoholi ja uimastitega õlitatud porduelu ja võeti altkäemakse.


Kolmapäeval Kongressini jõudnud siseministeeriumi sisekontrolli kolmes raportis ühes osakonnas lokanud lõbuelu kohta on kõige värvikamateks tegelaseks kaks naisametnikku, keda kütuseärimeeste seas tunti mineraalide osakonna «tibidena».  


Naistel oli palju «põgusaid seksuaalsuhteid kütusetööstuse esindajatega» ja kord olid nad päevasel ajal toimunud energeetikateemalise ürituse järel nii ülemeelikus tujus, et ei suutnud autorooli istuda ja koju sõita ning pidid seepärast ka ööseks peopaika jääma.


Intiimvahekorras olid erinevate nafta- ja gaasifirmade esindajatega veel mitmed valitsuse teenistuses olevad bürokraadid, kelle tööks on eraäri riiklik reguleerimine.
Ligi pooled mineraalide osakonna Denveri büroo ametnikest, kes kogusid suurtelt energiagigantidelt, teiste seas Chevronilt, Shellilt ja Hessilt riigi loodusvarade müügi eest makse, ei pidanud vääraks ka ise firmadelt kingituste ja rahaga täidetud ümbrikute vastu võtmist.


Omavahelist flirti ja seksi polnud aga mitte ainult pururikaste energiaärimeestega, vaid ka ametnike endi vahel, selgub seadusandjatele esitatud raportist. Kohati meenutas õhkkond Denveri büroos piiramatus lõbujanus tegutsevat üliõpilaskorporatsiooni, märgitakse raportis.


«Uurimise käigus saime teada, et osa töötajaid kasutas ametlikel üritustel pidevalt alkoholi, kokaiini ja marihuaanat ning oli seksuaalsuhetes nafta- ja gaasifirmade esindajatega,» annab uurimistulemuste kokkuvõte teada.


Kuigi esmapilgul võib siseministeeriumi mineraalide haldamisega tegelev büroo tunduda suhteliselt vähetähtsa valitsusametina, siis nii see siiski ei ole.


Igal aastal kogub see ametkond kütusefirmadelt umbes 10 miljardi dollari (110 miljardi Eesti krooni) ulatuses makse ja on nii maksumaksjate kõrval üks olulisemaid föderaalkassa täitjaid.


Ministeeriumi esindajate sõnul ei mõjutanud töövälised koosviibimised kütusefirmade esindajatega ja neile tehtud kingitused mingil moel seda, kuidas nad firmadega tööalaselt suhtlesid.


Uurijad avastasid siiski mitmeid juhtumeid, kus väidetavalt inimliku vea tõttu maksid kütusefirmad riigile väiksemaid summasid, kui nad oleksid olnud kohustatud tasuma enampakkumistel võidetud lepingute järgi.


Märk on seegi, et siseministeeriumi mineraalide osakonna üks juhte pidas õigemaks juba varem sel aastal, kui uurimine alles käis, ametist tagasi astuda.


Kongress nõuab nüüd ulatuslikku juurdlust selgitamaks välja, kui suurt kahju rikaste kütusefirmade kulul laia ja lõburikast elu elanud föderaalametnike käitumine Ameerika Ühendriikide maksumaksjatele tegelikult tekitas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles